Canicula face victime. Mii de români cer ajutor la 112

Canicula face victime. Mii de români cer ajutor la 112 Caniculă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Canicula face victime în rândul românilor care apelează în număr foarte mare telefonul de urgență 112. Afectați de căldura intensă, oamenii solicită ajutorul cadrelor medicale.

 

Autoritățile au înregistrat în jur de 1.500 de apeluri la numărul de urgențe 112, din cauza căldurii. Românii au cerut ajutor, cadrelor medicale, doborâți de temperaturile multe prea ridicate.

Canicula a înroșit telefonul de urgență

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius i-a afectat pe români. Chiar și cei mai puțini sensibili la canicula ucigătoare au avut nevoie de ajutor. Cei mai afectați au fost locuitorii din sudul țării. Mulți dintre aceștia au apelat la ajutorul cadrelor medicale pentru a face față temperaturilor foarte ridicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Capitală, serviciile de ambulanță primesc solicitări aproape în permanență. În ultimele 24 de ore au sunat la numărul de urgență peste 1.500 de persoane. Acetea acuzau stări de rău. Peste 150 de solicitanți se aflau afară, pe stradă, iar unii au leșinat la canicula.

În Piața Unirii din București, în zona fântânilor, oamenii au căutat un pic de răcoare. La umbră, temperaturile arătau 35,9 grade Celsius. Aceasta în vreme ce, pe asfalt, în plină văpaie, termometrul indica 46,6 grade Celsius.

Cei care ies din casă, nevoiți, la orele amiezii trebuie să suporte canicula. Ceilalți, care își pot amâna treburile, așteaptă în case, unde temperaturile sunt mai coborâte, șin consumă apă din belșug.

smurd

Smurd. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sfaturile specialiștilor

Vara este la început, iar canicula își va mai face apariția, cu siguranță, în săptămânile ce urmează. Drept urmare, este bine să ne informăm din timp espre măsuri de protecție. Una dintre probleme care poate provoca probleme mari de sănătate este diferența de temperatură.

Specialiștii atrag atenția că trebuie să avem grijă, atunci când plecăm dintr-un loc cu temperaturi foarte coborâte - aer condiționat. În astfel de situații în momentul în care organismul trece, brusc, de la o temperatură foarte scăzută la una ridicată se poate produce un șoc. Iar de aici starea de rău.

De asemenea, se recomandă ca în această perioadă să purtăm haine subțiri, răcoroase și să ținem capul acoperit. Totodată, este bine să ne hidratăm în permanență pentru ca organismul să nu sufere din cauza lipsei de apă.

Căldură, prognoza meteo

Caniculă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Canicula a făcut prima victimă

Un bărbat din Vaslui a murit în timp ce lucra la acoperișul blocului. În vârstă de 60 de ani, acesta a devenit prima victimă pe care a făcut-o canicula în 2024. Omul urcase pe acoperișul blocului ca să facă niște reparații, de la primele ore ale dimineții. După o pauză de prânz a revenit, pe bloc să termine lucrarea, însă i s-a făcut rău. El a fost găsit în stare de inconștiență legat de frânghia cu care se asigurase.

Nepoata bărbatului a sunat imediat la numărul de urgență 112.

La faţa locului a ajuns un echipaj SMURD, care a constatat că bărbatul prezenta arsuri solare provocate de canicula puternică. Mai grav, acesta se afla în stop cardiorespirator și, din păcate, nu a mai putut fi salvat.