Evenimentul Zilei > Politica > „Candidatul de top” le-a luat fața femeilor liberale. La ce umilințe a fost supus plutonul doi
„Candidatul de top” le-a luat fața femeilor liberale. La ce umilințe a fost supus plutonul doi

„Candidatul de top” le-a luat fața femeilor liberale. La ce umilințe a fost supus plutonul doi

Pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare există o singură femeie pe loc eligibil. Întrebat dacă nu există o problemă de reprezentativitate, liderul Partidului Popular European, Manfred Weber a răspuns că Adina Vălean este o femeie pe care se poate baza și că ar fi bine ca pe viitor să fie respectat procentul de reprezentativitate.

Candidatul PPE la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, prezent, sâmbătă, la Summit-ul popularilor europeni din București, a acceptat că PNL nu a respectat egalitatea de gen la întocmirea listei pentru alegerile europarlamentare. Liberalii au o singură femeie pe loc eligibil, pe Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu. „Mă gândesc la femeia care ocupă acest loc și trebuie să vă spun că este o femeie foarte puternică, nominalizată din partea PNL. Adina, face o treabă foarte bună la nivel european, este vicepreședinte a Parlamentului European, așadar contribuția sa este importantă și mă bazez pe ea, iar pe termen lung, da, aveți dreptate, la grupul politic PPE avem o regulă și anume că, la președinție trebuie să avem 50% femei. Așadar, pe termen lung, trebuie să existe cu siguranță această egalitate de gen care să fie respectată, dar vreau să subliniez că am văzut lista și prezentarea acesteia și există un echilibru bun între politicieni și primari”, a declarat Weber. Politicianul a vorbit și despre actualii europarlamentari care vizează un nou mandat, dar și despre „candidatul de top”. „Avem chipuri noi, cum ar fi domnul Bogdan, candidatul de top și de asemenea, colegi experimentați, cu experiență în Parlamentul European și pe aceștia nu vrem să îi pierdem, pentru că ei în prezent fac o treabă excelentă. Pentru a avea o mai bună înțelegere, atunci când ți-ai construit o rețea, mă refer la Siegfried Mureșan și la domnul Marinescu. Ei bine, ei au construit deja o rețea de contacte, îi cunosc pe ceilalți din celelalte partide de la delegații și în felul acesta devin mai puternici și  apreciez și mai mult că printre primii 10, sunt si colegi care beneficiază deja de aceste experiențe și știu cum se mișcă lucrurile. Deci cred că este un mix bun între chipuri noi care vin din exterior și de asemenea, sunt reprezentați bine primarii de la nivel local și de asemenea cei experimentați”, a explicat liderul PPE.

În momentul în care candidații PNL la europarlamentare au urcat pe scena de la Romexpo, aceștia s-au împărțit în două: cei de pe locurile eligibile și restul, unde erau mai multe femei. Candidații care nu au nicio șansă au stat stingheri pe scenă. Niciunul dintre cei care vor merge în PE nu au dat mâna cu ei.