Evenimentul Zilei > Actualitate > Când vine marele cutremur în România. „Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează”
Când vine marele cutremur în România. „Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează”

Când vine marele cutremur în România. „Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează”

Schimbările climatice din ultima perioadă fac imposibilă prognozarea vremii pe perioade îndelungate, spune generalul Emil Străinu.

Emil Străinu a explicat pe înțelesul tuturor aceste fenomene meteorologice extreme din ultima perioadă, dar şi contextul în care acestea se produc.

„Schimbările care au loc în ţara noastră trebuie văzute în contextul lumii. Sunt zone cu ierni foarte grele, cu cantităţi foarte mari de precipitaţii, zăpadă, inundaţii, tot ce este specific fenomenelor de iarnă-toamnă. În zona noastră o să avem de trecut prin evenmimente deosebite, pentru că ceea ce se numesc de regulă fenomene meteo extreme o să mai aibă loc.

Schimbările compoziţiei atmosferei au fost eneorme din cauza incendiilor din Australia, Siberia, Alaska, erupţia vulcanilor, cantităţi uriaşe de metal în nordul Europei şi ce este peste 15 grade latitudine nordică. E important că marii specialişti în meteorologie spun că nu se mai pot da prognoze pe perioadă lungi. Trebuie create programe care să calculeze aceste variaţii”, a spus Emil Străinu.

Totodată, acesta a comentat și posibilitatea ca țara noastră să fie lovită de un seism puternic în următoarea perioadă.

„Cutremurul care a fost în Rusia este nerelevant pentru situaţia seismică din România. Noi avem două tipuri de cutremure: de suprafaţă şi cel de mare adâncime, din Vrancea. Ce trebuie să înţeleagă oamenii e că seismul este un fenomen geofizic nepredictibil.

Nimeni nu a reuşit să facă un model pe baza căruia să stabilească o ecuaţie, ca să ştim când se produce. Când se produc, nu ştim ce amplitudine o să aibă. Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează. Nu mereu un cutremur mare are unul premergător şi nu o să ştim câte replici o să aibă”, a mai afirmat Străinu la România Tv.