Când va fi extrădată Elena Udrea. Ultimele informații venite de la Curtea de Apel din Sofia

Când va fi extrădată Elena Udrea. Ultimele informații venite de la Curtea de Apel din Sofia Sursa foto: Captura video

Elena Udrea va afla dacă va fi extrădată în România, pentru a executa pedeapsa de șase ani cu închisoare, abia în data de 10 mai. Este termenul pe care l-au fixat judecătorii din cadrul Curții de Apel din Sofia pentru judecata contestației formulată de fostul ministru al Dezvoltării la decizia de extrădare. Inițial, termenul de judecată a fost fixat pentru data de 29 aprilie, însă avocații apărării au solicitat preschimbarea acestuia. Dacă va fi extrădată, Elena Udrea va fi predată autorităților din România care urmează să o interneze în Penitenciarul de la Târgșor.

O instanță din cadrul Curții de Apel din Sofia, capitala Bulgariei, va judeca în data de 10 mai, contestația formulată de Elena Udrea, împotriva deciziei de extrădare aprobată de Tribunalul din Blagoevgrad. Prima instanță a hotărât, pe 19 aprilie, ca fostul ministru al Dezvoltării să fie predată autorităților din România.

Elena Udrea a contestat marţi, 26 aprilie, această decizie a instanţei din Blagoevgrad, din Bulgaria. Iar Curtea de Apel din Sofia a stabilit, inițial, că va judeca contestaţia în data de 29 aprilie. Ulterior, însă Curtea de Apel a decis ca termenul să fie amânat, la cererea avocaților Elenei Udrea Aceștia au depus o cerere oficială în care au arătat că nu se pot prezenta la termenul din 29 aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indiferent ce vor hotărâ judecătorii, decizia adoptată la Curtea de Apel din Sofia va fi definitivă, urmând să fie pusă în practică.

În cazul în care justiţia din Bulgaria va decide ca Elena Udrea să fie extrădată, aceasta va fi predate autorităților române. Aceasta va fi dusă la Penitenciarul de femei de la Tîrgșor, unde va executa pedeapsa de șase ani de închisoare. Așa cum se știe deja, Elena Udrea a fost condamnată, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la această pedeapsă, în Dosarul Gala Bute.

Penitenciarul de la Tîrgșor este destinat femeilor care sunt condamnate la închisoare și este cel mai aproape de adresa de domiciliu a Elenei Udrea. Din acest motiv, conform reglementărilor în vigoare, va fi închisă acolo.

Bomba din dosarul „Ferma Baneasa”! „Completul negru” de la ICCJ a încălcat dreptul inculpaților la un proces echitabil 

Sursă: Alexandersikov | Dreamstime.com

Elena Udrea condamnată la 6 ani de închisoare

Fostul ministru al Dezvoltării din guvernul condus de Emil Boc, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Gala Bute”. Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă în data de 7 aprilie 2022. Elena Udrea a fost condamnată pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În dimineața zilei în care s-au pronunțat judecătorii, Elena Udrea a părăsit țara cu destinația Grecia. Pe numele său a fost emis un mandat de reținere internațional, iar spre seară a fost reținută de polițiștii bulgari în apropierea graniței cu Grecia. Udrea a încercat să treacă frontiera prin punctul de trecere din Kulata.

Instanța de fond a decis extrădarea

Din această zi, Elena Udrea s-a aflat în custodia autorităților bulgare care au analizat cererea formulată de România cu privire la extrădarea sa. Cererea de extrădare s-a judecat, pe fond, la Tribunalul din Blagoevgrad, unde Elena Udrea a cerut să nu fie trimisă în România să execute pedeapsa. Ea și-a motivat cererea invocând condițiile dificile de detenție din penitenciarele românești, dar și amenințări cu moartea pe care le-ar fi primit în 2015.

Autoritățile române i-au demontat strategia de apărare, iar judecătorii s-au pronunțat în favoarea extrădării.

Ulterior, în cea de-a treia zi de Paște, Elena Udrea a formulat o contestație care se va judeca la Curtea de Apel din Sofia.