Evenimentul Zilei > Actualitate > Când va exploda varianta Omicron în România. Ce se întâmplă de Sărbători. Estimarea unui cunoscut medic
Când va exploda varianta Omicron în România. Ce se întâmplă de Sărbători. Estimarea unui cunoscut medic

Când va exploda varianta Omicron în România. Ce se întâmplă de Sărbători. Estimarea unui cunoscut medic

Este exclus ca varianta Omicron să producă un nou val de infectări în România. Astfel, în lunile următoare, autoritățile vor avea parte de un moment de respiro pentru a se ”regrupa” în lupta cu virusul.

Estimarea îi aparține medicului Octavian Jurma, conform căruia este exclus ca tulpina Omicron, noua să provoace un val de infectări luna aceasta. În acest context, cercetătorul a pus accent pe importanța testării și vaccinării anti-COVID-19. El a precizat că o creștere a ratei de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde.

„Este exclus că varianta Omicron să poată produce un nou val în România în luna decembrie chiar și în absența acestor măsuri, pentru că dobândirea dominanței Omicron va dura cel puțin 2 – 3 săptămâni. Deci luna decembrie va fi relativ liniștită în România la ieșirea din valul 4-Delta. Dacă însă măsurile de prevenție pot amână debutul valului 5 – Omicron din ianuarie până în februarie, am putea salva mii de vieți, mai ales dacă acest răstimp va fi folosit pentru vaccinare și adoptarea certificatului verde”, a mai scris Octavian Jurma, într-o nouă postare pe Facebook.

El a susținut că este nevoie de extinderea domeniilor în care este folosit certificatul verde. Aceasta deoarece poate contribui la creșterea nivelului de vaccinare împotriva COVID-19.

„Evident rată de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde, care devine cea mai importantă măsură absența din România. Nu doar că lipsește, dar au fost repetate asigurările publice că nu va fi introdus pentru biserici și deci nici pentru alte activități cu pretenții simiare de esențialitate. Aici bătălia este pierdută înainte de a începe”, a mai scris Octavian Jurma.

Sursa foto. EVZ

Medicul a apreciat promptitudinea guvernului

Medicul a apreciat promptitudinea cu care a acționat noul guvern în adoptarea unor măsuri de prevenție. El a remarcat, însă, că există, în continuare, o puternică opoziție în interiorul sistemului de sănătate publică, în ceea ce privește adoptarea măsurilor anti-COVID. În acest sens, a arătat că ședința pentru adoptarea unor măsuri simple s-a întins pe durata a patru ore.

„Cu excepția primului val, niciodată România nu a reacționat atât de prompt la o amenințare iminentă. Domnul prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă merită cu această ocazie o stea de Crăciun, pentru ne da și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor și că e dispus să pună interesele țării înaintea populismului politic”, a scris Jurma, pe Facebook.