România, alături de alte 74 de țări, va trece duminică, 27 octombrie, la ora de iarnă, anunță cancan.ro.

Trecerea la ora de iarnă se va face mai exact duminică noaptea, când ora 04 va deveni ora 03. În ultima perioadă au existat dispute la nivelul Uniunii Europene legate de trecerea la ora de iarnă, hotărându-se renunțarea la acest sistem însă acest lucru nu se va realiza imediat.

Citește și Atenție! Se trece la ora de iarnă! De ce schimbări vom avea parte?

Față de cele 142 de țări care au optat inițial pentru trecerea la ora de iarnă, în prezent mai sunt 74 de țări care aplică acest sistem. Când Cele mai multe țări care trec la ora de iarnă sunt în Europa, în număr de 49. Trei ţări din UE, Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia, vor reveni la ora GMT în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixă ceasurile la ora GMT+1. Alte țări, cum ar fi Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixă ceasurile la ora ”GMT+2″.

Citește și Trecem la ora de iarnă. Când vom dormi mai mult cu o oră. Este pentru ultima dată?

Dincolo de Ocean, modificarea orei nu se va face odată cu Europa, ci doar când ceasul va indică ora locală 2:00 .În America de Sud, țări cum ar Chile schimbă ora în a doua duminică a lui octombrie, modificarea făcându-se la ora locală 0:00. Acest lucru face că diferența de fus orar între România și Chile să fie de șapte ore în cursul verii, cinci ore în timpul iernii .

Ora de iarnă nu a fost adoptată de toate statele, multe țări care au ales acest sistem au decis, pe parcurs, să renunțe la trecerea la ora de iarnă.

175 de țări  nu au schimbat ora niciodată  în timp ce 68 au decis să renunțe la schimbarea orei.Argentina a renunțat să mai schimbe ora în 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017. Unele țări  au regiuni care au adoptat ora de iarnă și au alte regiuni care nu schimbă ora, cum ar fi  Brazilia, Statele Unite, Canada, Australia.

Comisia Europeană a decis la începutul lunii martie 2019 să renunțe treptat la trecerea la ora de iarnă, acest lucru urmând să se facă din anul 2021. Că urmare a acestei decizii,  statele membre care optează să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În România au fost numeroase discuții pe această temă, autoritățile urmând să comunice  decizia. Indiferent de hotărârea pe care o vor adopta, toate țările membre trebuie să anunțe Comisia Europeană până în martie 2020 , și anume dacă vor să treacă la ora de iarnă, respectiv de vara.