Când trece România la ora de iarnă. Cât timp mai schimbăm ceasurile. Ce s-a decis la Bruxelles

Când trece România la ora de iarnă. Cât timp mai schimbăm ceasurile. Ce s-a decis la Bruxelles Sursa foto: Newlight | Dreamstime.com

În scurt timp, România va trece la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. Cu toate că Executivul European a propus în anii trecuți renunțarea la ora de iarnă, țara noastră a decis să nu adopte decizia. Iată când se va schimba ora.

Ora de iarnă în România se va schimba și în acest an, deși în mod normal, până acum, țările Uniunii Europene trebuiau să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.

Când va trece România la ora de iarnă

În acest an țara noastră va trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie, adică în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică. Ora 04.00 va deveni ora 03.00. Deși Comisia Europeană a propus renunțarea la ora sezonieră, până acum nu s-a luat o decizie definitivă în niciunul dintre statele membre.

Ele aveau posibilitatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Propunerea de schimbare a orei a apărut pentru prima dată în anul 2018, însă atunci, anumite state europene s-au opus, considerând decizia ca fiind una „prematură”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, pandemia de Covid-19 a pus pe pauză realizarea completă a acestui obiectiv, după care a urmat războiul din Ucraina. Astfel, statele europene nu au luat până acum o decizie în acest sens.

În toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu preciza că România a stabilit să nu adopte decizia de renunțare la ora de iarnă.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis ca, deocamdată, să nu adopte această măsură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, spunea în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu.

Anumite țări europene ar putea renunța la ora de iarnă

O parte din statele UE ar putea renunța definitiv la trecerea la ora de iarnă, dacă situația pe planul energetic se înrăutățește. Acesta este și cazul Italiei.

Astfel, potrivit Societății Italiene de Medicină a Mediului, renunțarea la schimbarea orei ar economisi 500 de milioane de euro. Cele mai mari partide politice sunt în favoarea renunțării la ora de iarnă, care ar trebui să aibă loc anul acesta pe 30 octombrie.

Dacă decizia este luată de Italia, alte țări ar putea să o urmeze, potrivit ziarulevenimentul.ro.

De cealaltă parte, SUA a votat renunțarea la ora de iarnă. Senatul SUA a adoptat pe 16 martie 2022, o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Legea trebuie însă să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgată de președintele Joe Biden.

Efectele schimbării orei asupra organismului

Modificarea orei are anumite efecte asupra organismului uman, în special în primele două săptămâni. Astfel, studiile sugerează că unii oameni au probleme fizice și psihice odată cu schimbarea orei. O parte dintre ei se simt obosiți sau apatici, unii au probleme cu somnul, iar alții pot deveni chiar depresivi, potrivit capital.ro.