După ce s-a vehiculat că școlile, grădinițele particulare și after-school-urile s-ar putea redeschide după 15 iunie, secretarul de stat Raed Arafat a avertizat: „Copilul poate să devină vectorul de infecţie pentru familie”.

„Şcoala este până la 15 septembrie închisă clar. Ulterior, depinde cum evoluează. Dar la acest moment nu există, să nu speculăm cu nimic şi să se pregătească pentru un mod de desfăşurare a activităţii.

La acest moment aceasta este decizia: 15 septembrie deschiderea şcolii. Pentru restul amplasamentelor este normal să mai apară discuţii pe perioada aceasta de relaxare. Trebuie să înţelegem că oamenii sunt cei care au cerut ca şcoala să nu se deschidă, iar acum oamenii ştiu că dacă trimit copilul indiferent unde într-o colectivitate, copilul poate să devină vectorul de infecţie pentru familie.

Copilul nu va fi afectat grav, am văzut că nu sunt foarte afectaţi, dar pot fi vectori de infecţie”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Raed Arafat spune că până în septembrie că toate școlile vor trebui să fie pregătite: copiii trebuie să aibă acces la apă și săpun, să li se facă educație sanitară, iar cei bolnavi să fie trimiși acasă sau la medic. Va trebui regândit sistemul de pauze și de desfășurare a orelor, mai ales în cazul școlilor cu mulți elevi.

„Acces la apă şi săpun permanent pentru copii, educaţie sanitară în sensul igienei pentru toţi copiii. Orice copil bolnav nu intră în şcoală, orice copil bolnav care a intrat în şcoală este trimis acasă sau la medic, depinde de situaţii, febra trebuie să fie un motiv automat de a nu trimite copilul la şcoală în ziua respectivă. Poate trebuie gândit că şcolile cu număr foarte mare de copii pauzele lor să fie distanţate, să nu iasă toată lumea deodată la pauză, nu ştiu cum este sistemul, dar astea sunt lucruri de bun simţ de distanţare şi de control a răspândirii cum se zice”, a afirmat Raed Arafat, la Digi 24.