Evenimentul Zilei > Actualitate > Când primesc pensionarii români primele majorări? Șeful Casei Naționale de Pensii oferă garanții
Când primesc pensionarii români primele majorări? Șeful Casei Naționale de Pensii oferă garanții

Când primesc pensionarii români primele majorări? Șeful Casei Naționale de Pensii oferă garanții

În prima zi a Noului An, șeful Casei Naționale de Pensii a vorbit despre modul în care se va regăsi majorarea pe talonul de pensie, dar și când vor intra banii în buzunarele pensionarilor. Potrivit acestuia, s-a lucrat intens înainte de sărbători pentru ca românii să primească ajutorul promis din partea statului.

Statul român a promis, pe lângă majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022, și un ajutor financiar pentru plata facturilor la lumină și gaz. Mulți dintre pensionari se întreabă când vor primi acești bani și cum va apărea majorarea în talonul de pensie, așa că șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a decis să explice totul.

În primul rând a vorbit despre majorarea punctului de pensie, o creștere de 10% de care vor beneficia aproximativ cinci milioane de pensionari din sistemul public. În 2021, valoarea punctului de pensie era de 1.442, iar de la 1 ianuarie 2022 aceasta a crescut la 1.586 de lei. OUG 125, aprobată și publicată pe 15 decembrie, face referire la pensiile calculate pe contributivitate din sistemul public.

„Pe lângă majorarea de 10%, se majorează şi aceea indemnizaţie socială pentru pensionari – cu 25%, astfel încât indemnizaţia care în decembrie era 800 de lei, începând cu 1 ianuarie va creşte la 1.000 de lei”, a explicat Daniel Baciu la Antena3.

Pe lângă creșterea de 10%, pensionarii se vor bucura îl luna ianuarie și de un ajutor financiar din partea statului. Acesta este cuprins în OUG 132 publicată pe 17 decembrie 2021 și este acordat persoanelor a căror pensie nu depășește suma de 1.600 de lei. Ajutorul financiar se asigură după majorarea punctului de pensie, iar persoanele care se încadrează vor primi suma de 2.200 lei.

Exemplu: Talonul e pentru ianuarie 2022, valoarea punctului de pensie este actualizată, respectiv 1.586 lei. Pe contributivitate rezultă cuantumul pensiei care este aici 1.427, prin diferenţă mai primeşte 773, astfel ca să fie suma finală 2.200 lei.

Toate pensiile vor crește! Nimeni nu va primi mai puțini bani începând cu 1 ianuarie 2022

Pentru a reuși să termine la timp birocrația legată de aceste majorări, șeful Casei Naționale de Pensii a mărturisit că personalul a lucrat în două schimburi. Acum sunt în termen cu toate cele cinci milioane de taloane de pensii, care vor fi predate Poștei Române.

”Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor.

Există un calendar clar pe care îl avem cu Poşta, apoi ei îşi programează aceşti bani pe străzi, în ordine alfabetică, astfel ca până pe 15 să se finalizeze distribuţia sumelor”, a explicat Daniel Baciu.

În ceea ce privește perioada în care pensionarii vor intra în posesia ajutorului financiar oferit de stat, șeful Casei de Pensii dă asigurări că acest lucru se va întâmpla la început de an. De asemenea, Baciu mai oferă o certitudine pensionarilor: nimeni nu va primi mai puțini bani, ci se urmărește cuantumul cel mai avantajos.

”Înainte de recalculare, trebuie să facem evaluarea tuturor dosarelor de pensie, acest proces este prevăzut inclusiv în Legea 127, colegii mei lucrează intens în teritoriu, au fost angajate 1.000 de persoane pentru ca acest proces să se facă într-un termen rezonabil.

În urma recalculării nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din recalculare va ieşi un cuantum inferior, principiul e clar – ca pensionarul să rămână cu cuantumul cel mai avantajos! Indiferent de formula de calcul pensiile vor creşte, asta e o certitudine”, a dat asigurări Daniel Baciu.