Evenimentul Zilei > Actualitate > Când luptătorii Hezbollah sunt adevărate CADOURI de Crăciun pentru CREȘTINI
Când luptătorii Hezbollah sunt adevărate CADOURI de Crăciun pentru CREȘTINI

Când luptătorii Hezbollah sunt adevărate CADOURI de Crăciun pentru CREȘTINI

Războiul din Siria, așa cum este el relatat de știrile agențiilor de presă este diferit de realitatea din teren. Vă prezentăm mai jos un reportaj realizat de 20 minutes, despre comunitățile creștine din Siria și felul în care sunt apărate de regimul lui Bashar Al-Assad și de luptătorii Hezbollah.

Yuseff are 65 de ani și locuiește singur în târgul Sadad, la 60 de kilometri de Homs, în centrul Siriei după ce și-a trimis familia mai la adăpost, într-o localitate învecinată. Dar are bagajele făcute, pentru a putea fugi imediat, dacă teroriștii ISIS atacă.

Sadad se află acum sub controlul forțelor guvernamentale de la Damasc, însă trupele ISIS se află la numai 15 kilometri distanță, scrie 20 minutes.

Înainte de începutul conflictului, în 2011, Sadad avea 12.000 de locuitori, majoritatea siriaci, creștini ortodocși și catolici. Astăzi, orășelul este aproape gol: populația a fugit, alungată de frica jihadiștilor, care a ocupat localitatea Matin, din apropiere, acum câteva zile.

La Sadad, hainele de sărbătoare au fost înlocuite cu uniforme militare, iar sania lui Moș Crăciun, cu blindate pe șenile.

Primarul Sleiman Khalil se confesează:

„Ne temem că scenariul invadării orășelului nostru de către Frontul Al-Nosra (aripa siriană Al-Qaida), în 2013, să nu se repete acum cu ISIS.”

În 2013, Sadad a trecut de mai multe ori dintr-o mână într-alta, de la rebeli la trupele guvernamentale, care până la urmă au câștigat. În acele lupte, circa o sută de localnici au fost uciși, iar zidurile mai poartă urmele gloanțelor.

Orășelul are nouă biserici, unele foarte vechi. Doar trei dintre ele au mai rămas deschise, printre care Sfântul Teodor, unde câteva femei asistă la o slujbă.

Hams Aboud, o casnică de 62 de ani, declară reporterilor:

„Cum aș putea fugi, când băiatul meu este pe front pentru a mă apăra, pentru a apăra orașul?”

Pe fațada bisericii este atârnată o pancartă uriașă cu portretele celor „Șaizeci de martiri din Sadad”, majoritatea îmbrăcați în haine civile; printre ei, multe femei bătrâne. În spatele lor, în fotografii, apare drapelul sirian.

Părintele Mitanios Melhem Sattuf oftează:

„Decorațiunile de Crăciun și bucuria sărăbătorilor au dispărut anul acesta, odată cu plecarea a mai bine de jumătate dintre locuitori, de frica ISIS.”

Totuși, în partea cealaltă a orașului, într-un parc, Ammar Al-Hay, un șef de cercetași, improvizează împreună cu prietenii săi un pom de Crăciun. Vopsesc în verde un cadru metalic, pe care vor apoi să-l împodobească.

Al-Hay explică:

„Cea mai mare parte nu și-au decorat casele, dar noi am vrut să aducem un zâmbet pe buzele copiilor și să-i facem să uite de bubuitul tunurilor.”

Școlile din Sadam s-au închis pentru elevi, creând astfel locuri de adăpost pentru luptătorii guvernamentali veniți ca întăriri pentru a apăra localitatea.

Pe lângă ei, la Sadad au venit și 700 de luptători Hezbollah, care dorm acasă la localnici, chiar dacă primii sunt musulmani, iar ultimii, creștini.

Primarul Khalil explică:

„În ciuda diferențelor ideologice, luptăm împotriva unui dușman comun, ISIS, de aceea le-am deschis 40 de case.”

Lucru întărit și de Kifah Abboud, un profesor de franceză de 48 de ani.

„Luptătorii Hezbollah sunt adevărate cadouri de Crăciun. Când ISIS s-a apropit, sărbătoarea de Crăciun s-a îndepărtat. Când a venit Hezbollah, sărăbătoarea s-a întors.”

Preotul, un septuagenar care ținut neapărat să rămână printre credincioșii săi, confirmă:

„Să dea Dumnezeu să avem parte de bucuria Crăciunului! Tot ce îmi doresc este ca aceste sărbători să aibă loc în pace!”