„Bella Ciao”, care aparține rezistenței marxiste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost cântat de comisarul pentru Afaceri, Paolo Gentiloni, de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și de alți câțiva comisari europeni de stânga, scrie Corriere della Serra.

Gestul a fost imediat atacat de liderul naționalist Matteo Salvini: „Felicitări Partidului Democrat și Mișcării 5 Stele pentru alegerea lui Gentiloni ca reprezentant al Italiei în Europa”.

Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele formează noua alianță de guvernământ italiană.

Giorgia Meloni, lidera unei alte formațiuni naționaliste, Frații Italiei, a reacționat și ea cu indignare, numindu-i pe comisarii cântăreți membri ai „Uniunii Sovietice Europene”: „Doar eu consider ca scandalos acest teatru ridicol al celei mai înalte instituții europene? Chiar nu au altceva mai bun de făcut?”

Europarlamentarul Fulvio Martuscello, membru al grupării Forza Italia, a declarat la rândul său că foștii comisari europeni social-democrați nu ar fi avut niciodată un asemenea comportament partizan: „Nu este nici o coincidență că acești comisari care cântă sunt toți socialiști.”