Evenimentul Zilei > International > Când armata Franței parașuta scutere echipate cu tunuri
Când armata Franței parașuta scutere echipate cu tunuri

Când armata Franței parașuta scutere echipate cu tunuri

Franța a reușit una poate una din cele mai greu de crezut combinații între un vehicul de mici dimensiuni pe două roti și un tun american M20 de calibrul 75 milimetri, fără recul.

Pare greu de crezut, dar asemenea scutere înarmate au fost folosite în timpul războiului din Algeria. Și erau capabile să distrugă vehicule blindate.

„O versiune modernă a unui catâr, dar care poate fi parașutată dintr-un avion”. Pe scurt, acesta a fost ordinul și asta a încercat să facă armata franceză în anii 1950, echipând scuterele cu tunuri fără recul, pentru a le parașuta în spatele liniilor inamice.

Între 1956 și 1959, Atelierele de construcție a motocicletelor și automobilelor (ACMA), situate în apropiere de Dijon (Franța) , au fabricat 600 de exemplare de scutere Vespa 150 TAP (trupe aeropurtate).

Era vorba de scutere fabricate sub licența celebrului producător italian Vespa (Piaggio) , dar modificate pentru a putea fi echipate cu un tun. Deși inițial ideea a generat mult scepticism, scrie Slate/Korii.

„Scuterul (…) avea un cadru întărit și rapoarte de transmisie mai mici decât modelele standard. Era plin de suporturi de echipament pentru a transporta material și, bineînțeles, avea o vopsea ternă, măslinie sau de culoarea nisipului, departe de culori civile strălucitoare precum Grigio Azzurro Metallizzato ”, relatează și Popular Mechanics.

Un motor în doi timpi, unde benzina se amesteca cu uleiul, de 145,5 centimetri cubi, cu supapă rotativă, echipa „bolidul” în greutate de 112 kg. Scuterul putea atinge o viteză (teoretică) de 64km/h. Totul pentru un cost de fabricație relativ redus: echivalentul a 413 euro (fără a ține cont de inflație)

Însă aceste scutere Vespa 150 TAP nu erau făcute pentru plimbare sub soarele strălucitor al Italiei, ci aveau un scop mult mai sumbru. Erau echipate cu un tun american M20 de de calibrul 75 mm, fără recul, provenite din enormul surplus militar al celui de-al doilea Război Mondial.

O armă mortală: având o lungime de peste doi metri, M20 trăgea cu proiectile de 10 kilograme.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE