Evenimentul Zilei > Social > Cancer în suc și chipsuri! Verifică urgent eticheta și aruncă produsele toxice
Cancer în suc și chipsuri! Verifică urgent eticheta și aruncă produsele toxice

Cancer în suc și chipsuri! Verifică urgent eticheta și aruncă produsele toxice

Trăim vremuri din ce în ce mai grele și în care aproape tot ceea mâncăm ne poate provoca o formă de cancer, așa cum reiese din mai multe studii dedicate celor mai toxici coloranți alimentari prezenți inclusiv în suc și chipsuri.

Ultimele cercetări arată cât de periculoase pot fi pentru sănătatea noastră banalele floricele de porumb pe care le consumă mai ales când vedem un film. Sau snak-urile și sucurile! Desigur, ne referim strict la cele care conțin unul dintre coloranții alimentari prezenți în listă.

Aici se ajunge pentru că producătorii doresc să aibă vânzări crescute, iar unul dintre ingredientele pentru acest obiectiv este ca produsele lor să fie cât mai atractive. Spre exemplu, imaginați-vă că sunteți în fața unor bomboane transparente și în fața unor bomboane roșii.

Pe care le-ați cumpăra? Culoarea țipătoare atrage privirile și stârnește poftele. Este un mecanism în care sunt amestecate noțiuni de marketing și psihologie a consumatorului.

Nu contează că ele se aplică pe sănătatea noastră. Profit să iasă… Totuși, în ciuda prezenței pe piață a multor produse burdușite cu aditivi alimentari toxici, alegerea lor depinde de noi. Dacă ne uităm o clipă la etichetă și știm ce să căutăm, putem evita multe probleme de sănătate.

Suc pentru copii? Atenție ce cumpărați

Astfel, trebuie știut că unii coloranţi sunt foarte periculoși inclusiv pentru copii. Spre exemplu, din cauza lor, micuții pot acuza reacţii alergice sau hiperactivitate. La alţii există chiar și un risc mai crescut de dezvoltare a celulelor maligne.

De asemenea, copiii sunt cei mai expuşi în fața coloranţilor alimentari, folosiţi mai ales în bomboane, prăjituri şi sucuri. „Sunset Yellow (galben nr. 6) – fololosit în sosuri, bomboane, produse de patiserie şi fructe conservate. Studiile au arătat că acest colorant ar putea avea potenţial cancerigen.

Dulciuri colorate cu Allura Red

Allura Red (roșu nr. 40) – folosit în băuturile pentru sportivi, bomboane, condimente şi cereale. Poate conţine compuşi cu potenţial cancerigen.

Indigo Carmin (albastru nr. 2) – folosit în bomboane, îngheţată, cereale şi snacksuri. Studiile pe animale de laborator au arătat că acest colorant ar putea creşte riscul de tumori cerebrale.

Tumori cerebrale și tiroidiene

Eritrozina (roșu nr. 3) – folosit în bomboane, acadele, jeleuri. Studiile de laborator au arătat că nivelul crescut de eritrozină în sânge poate creşte uşor riscul de tumori tiroidiene.

Tartrazină (galben nr. 4) – folosit în bomboane, sucuri, chipsuri, popcorn şi cereale. Este un colorant care ar putea duce la tulburări comportamentale, irascibilitate, depresie sau insomnie. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de tartrazină ar putea creşte riscul de reacţii alergice, precum urticarie sau chiar astm.

Brilliant blue (albastru nr. 1) – folosit în îngheţată, conserve de năut, supe la plic, acadele şi glazuri. Este un colorant foarte des folosit, dar siguranţa acestuia nu este încă dovedită. Mai mult, un studiu a arătat că acest colorant poate ajunge în fluxul sangvin şi în tubul digestiv, unde nu este descompus de acidul gastric, iar efectele sale nocive, deşi nu sunt încă demonstrate, ar putea consta în tulburări gastrointestinale″, se arată pe csid.ro.

Allura Red