E-urile din pateuri şi sucuri artificiale îi prostesc pe copii

E-urile din pateuri şi sucuri artificiale îi prostesc pe copii

Aditivii alimentari pot fi la fel de nocivi precum este benzina cu plumb, afectând grav inteligenţa copiilor, arată un studiu englez, comandat de autoritatea din Marea Britanie care reglementează comercializarea produselor alimentare.

Specialiştii au identificat şapte aditivi, printre care se numără tartrazina şi galben auriu, care pot afecta coeficientul de inteligenţă al copiilor cu până la cinci puncte.

Substanţele incriminate se găsesc în produse de larg consum precum sucuri, pateuri, chipsuri, jeleuri, acadele. În Marea Britanie, se va lua în discuţie săptămâna aceasta eliminarea lor din sute de produse. În România este permisă introducerea în alimente a majorităţii aditivilor. Unul singur dintre aceştia, E 127 (eritrozină), un colorant roşu, a fost interzis în urma unei decizii luate anul trecut de Comisia Europeană, din cauza riscului ridicat de producere a cancerului. Unde se găsesc aditivii nocivi

Cei şapte aditivi studiaţi de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, se găsesc în toate sucurile răcoritoare, în produsele de patiserie de culori intense şi în unele medicamente, cum ar fi siropul de tuse.

Mai exact, cele şapte E-uri periculoase sunt: tartrazina, roşu alimentar, galbenul auriu, azorubina, galbenul de quinoleină, roşu alura şi benzoatul de sodiu. Dacă până acum se ştia că aceşti aditivi, printre care benzoatul de sodiu (E 211), un conservant folosit în băuturile nealcoolice şi preparatele din fructe, îi fac pe copii foarte activi, cercetătorii au mai observat, în urma acestui ultim studiu, că scad coeficientul de inteligenţă cu până la cinci puncte.

„Acest lucru a fost observat în urmă cu 20 de ani şi în cazul benzinei cu plumb“, subliniază Jim Stevenson, conducă torul studiului, citat de publicaţia britanică „The Telegraph“. Benzina care conţine plumb a fost „scoasă“ din circulaţ ie abia după 20 de ani de la constatarea efectelor grave asupra sănătăţii.

REACŢII ADVERSE ALE ADITIVILOR

Alergii, tumori, tulburări comportamentale

Crizele de astm, alergiile, tulburările de comportament şi tumorile pe glanda tiroidă sunt printre efectele cele mai cunoscute ale consumului îndelungat de aditivi alimentari. Specialiştii avertizează că nu este nevoie să mănânci zeci de ani produse care conţin unul dintre cei şapte aditivi pentru a avea o astfel de problemă.

„Efectele acestor aditivi se potenţ ează prin combinarea între ele. De exemplu, benzoatul de sodiu (E 211) poate interfera cu sulfiţii şi efectul lui devine mai puternic. Sulfiţii sunt imposibil de evitat: se găsesc în băuturi alcoolice, nealcoolice etc.“, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Cei mai predispuşi la reacţii adverse din cauza consumului de E-uri sunt copiii şi persoanele bolnave de astm, alergii sau cu afecţiuni psihice. Aceşti aditivi le pot produce crize sau le pot agrava boala. Coloranţii vă alterează gustul

În cazul persoanelor sănătoase, în schimb, E-urile distrug sistemul digestiv şi interferează cu metabolizarea unor minerale. „Colorantul galben tartrazina, de exemplu, vă poate altera gustul şi comportamentul“, adaugă profesorul.

Cei şapte aditivi, ca şi alţii cu care se înrudesc, la fel de nocivi, se găsesc într-o varietate de produse. Le puteţi recunoaşte după culoarea foarte vie, fie că este vorba de produse de patiserie, bomboane, sucuri de fructe sau băuturi acidulate de tip Cola. Nici în oţet, bere, iaurturi cu fructe sau brânzeturi topite nu puteţi scăpa de astfel de E-uri.

Ne puteți urmări și pe Google News