Evenimentul Zilei > International > CANADA i-a primit pe primii din cei 25.000 de REFUGIAȚI SIRIENI pe care a promis că-i va găzdui
CANADA i-a primit pe primii din cei 25.000 de REFUGIAȚI SIRIENI pe care a promis că-i va găzdui

CANADA i-a primit pe primii din cei 25.000 de REFUGIAȚI SIRIENI pe care a promis că-i va găzdui

Dintre cele 75 de comunități canadiene care vor primi 25.000 de refugiați, în următoarele luni, Whitehorse, Yokon, este cea mai îndepărtată, la 340 de km nord de Juneau, Alaska. Hamid Osman a încercat să le dea sfaturi sirienilor care urmează să vină în Canada: „vine iarna, așă că pregătiți-vă cu haine groase și încălțăminte călduroasă”.

El trăiește în Teritoriile de Nordvest și este membru al celei mai nordice moschei din lume. A avertizat că în acea zonă lumina durează 20 de ore ziua, în timpul verii, așa că va fi o provocare pentru musulmani, în timpul Ramadanului, timp de o lună. „Sunt 24 de ore de lumină aici – nu puteți posti toată luna! Fie veți calcula după fusul orar de acasă, fie după Mecca”, a explicat el.  

În Canada, agențiile guvernamentale, ONG-urile și grupurile locale se pregătesc pentru aplicarea celui mai ambițios program de primire și găzduire a refugiaților, după războiul din Vietnam.

Primul avion cu refugiați a aterizat la Toronto, joi după-amiază, aducând circa 300 de sirieni din Iordania. Un al doilea avion este programat să ajungă sâmbătă la Montreal.

După ce a câștigat alegerile din octombrie, premierul Justin Trudeau a promis că țara sa va primi 25.000 de refugiați până în 31 decembrie. De altfel, prim-ministrul a mers la aeroport pentru a primi primii refugiați.

La finalul lunii noiembrie, liberalii și-au dat seama că n-au cum să atingă acel obiectiv, așa că vor aduce 10.000 de refugiați, cu ajutorul companiilor private, anul acesta și alți 15.000 pe banii guvernului până în 29 februarie, Alți 10.000 de sirieni vor veni, pe cheltuiala guvernului, în cursul anul 2016.

Este primul aflux masiv de refugiați, într-o perioadă atât de scurtă de timp, după afluxul de 5.000 de kosovari, care au ajuns în Canada în 1999.  Grupurile de voluntari susțin că sunt pregătite să-i primească, cu brațele deschise.

Raquel de Queiroz are 33 de ani, este directorul grupului Yukon Cares din Whitehorse care susțin o familie de sirieni formată din 10 persoane și care au strâns 46.000 de dolari pentru a-i ajuta pe aceștia, cu haine, mâncare, chirie și mobilă, pentru a se stabili în Canada. Sirienii vor primia asistență medicală și copiii vor merge la școală și vor participa la curusuri de limbi străine.

„Avem o comunite mică arabă. Avem un sirian în oraș, care ne ajută foarte mult”, a spus ea, citată de The Guardian. „Vom face tot posibilul pentru ca ei să se imtă bineveniți aici. Aici vor fi în siguranță”, a mai spus femeia.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.