Evenimentul Zilei > International > Canada a pierdut un martir, dar a câștigat un erou
Canada a pierdut un martir, dar a câștigat un erou

Canada a pierdut un martir, dar a câștigat un erou

Un soldat din garda de onoare a fost ucis într-un atac terorist, în timp ce un altul primea aclamațiile unei întregi țări eliminând criminalul

Atacul terorist care a lovit în inima capitalei canadiene Ottawa a șocat o țară întreagă. Ieri, politicieni și oameni de rând au deplâns moartea caporalului Nathan Cirillo (foto stânga), ucis de un militant islamist în timp ce făcea de gardă la un monument închinat eroilor canadieni morți în timpul Primului Război Mondial. Emoția stârnită de moartea militarului a fost și mai mare după ce pe Internet au apărut poze făcute de un turist, în care Cirillo poate fi văzut în post, cu doar câteva momente înainte ca agresorul să dechidă focul. Mama caporalului este în stare de șoc, ea aflând de moartea fiului său în timp ce citea știrile despre atacul din fața parlamentului canadian, unde este amplasat monumentul.

 

Poliția canadiană în acțiune imediat după primele focuri trase de suspect. O coroană de fl ori depusă în orașul natal al caporalului Cirillo (stânga jos) FOTO: MEDIAFAX

Tată, fiu, prieten și iubitor de animale

Site-urile de socializare s-au umplut de fotografii înfățișându-l pe Nathan Cirillo în diferite ipostaze din viața de zi cu zi, în armată, în familie, cu prietenii sau în compania animalelor. O pagină special creată pe Facebook pentru caporalul căzut avea aseară aproape 120.000 de aprecieri iar numărul continua să crească, alături de poze și mărturii ale celor care l-au cunoscut pe acesta. Condoleanțe curgeau ieri și din Statele Unite, țara vecină care a văzut în atacul armat din Ottawa un avertisment lansat de adepții grupării jihadiste Statul Islamic care face ravagii în Siria și Irak.

Prietenii şi cunoscuţii îl descriu pe Nathan Cirillo ca un om bun, care iubea muzica country şi făcea fitness. Avea un copil, Marcus, care mergea la grădiniță, precum și doi câini, din rasa ciobănesc german. La locul tragediei și în orașul său natal, Hamilton, canadienii au depus ieri coroane și flori în memoria celui care a pierit,ucis de un conațional radicalizat. „Mulțumim că ai stat de pază”, a scris un canadian într- un mesaj lăsat la locul tragediei. O petiție online a fost, de asemenea, lansată pentru dezvelirea unei plăci memoriale la locul crimei.

O coroană de flori depusă în orașul natal al caporalului Cirillo (stânga jos) FOTO: MEDIAFAX

Kevin Vickers, polițistul cu care se mândresc canadienii

Șeful securității din Parlamentul de la Ottawa a fost cel care l-a împușcat și omorât pe teroristul care încerca să pătrundă în sălile de dezbatere din clădire. Sergentul Kevin Vickers (foto), fost membru al Poliției Regale Canadiene, a ucis suspectul, a anunțat ministrul pentru problemele veteranilor, Julian Fantino. Vickers a devenit eroul care a intervenit la timp și a oprit producerea unei noi tragedii. „A făcut o treabă minunată, iar bărbatul înarmat este acum mort”, a spus Fantino.

Vickers (57 de ani) a fost numit responsabil cu ordinea publică în Camera Comunelor în 2006. Înainte a fost director al serviciului de pază și protecție pentru demnitari, inclusiv pentru membrii familiei regale canadiene. Este veteran al poliției călare, unde a activat timp de 29 de ani.

Pe Twitter, membri ai Parlamentului, unii dintre ei blocați în interiorul Legislativului, i-au mulțumit lui Vickers că le-a salvat viața. Jurnaliști și foști parlamentari au transmis mesajele lor de felicitare pentru Vickers.

Familia și prietenii l-au descris ca pe o persoană „extrem de inteligentă și responsabilă, apropiată de oameni, dar care nu știe de glumă când e vorba de meseria sa”.

Cel pe care l-a omorât Vickers se numea Michael Zehaf-Bibeau (32 de ani) – Michael Joseph Hall înainte de a se converti la islam. Avea o armă de vânătoare, era îmbrăcat în negru și avea o eşarfă ce-i acoperea nasul şi gura. A ucis un militar din garda de onoare de la Monumentul Eroilor, apoi s-a îndreptat spre Parlament. Martorii au numărat 30 de împuşcături în Legislativ, trei oameni fiind răniţi, internați în spital la această oră. (S.M.)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: