Evenimentul Zilei > Actualitate > Campania de vaccinare. Câte reacții adverse au fost raportate. Care au fost cele mai frecvente manifestări
Campania de vaccinare. Câte reacții adverse au fost raportate. Care au fost cele mai frecvente manifestări

Campania de vaccinare. Câte reacții adverse au fost raportate. Care au fost cele mai frecvente manifestări

Dr. Valeriu Gheorgiță, președintele Comitetului naționala de coordonare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat că, până în prezent, 661.062 de români s-au vaccinat.

Campania de vaccinare. Câte reacții adverse au fost raportate. Dintre persoanele vaccinate în etapa a doua, 80,9% sunt persoane vulnerabile, iar 19,04% sunt persoane din categoria „esențialilor”.

Medicul a a mai spus că, din data de 27 decembrie și până în prezent, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse.

„În total, din data de 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore, din care 530 reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale”, a spus medicul.

Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse, respectiv la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. Valeriu Gheorghiţă a indicat că 69,5% dintre reacţiile adverse au fost raportate la ANMDM, iar restul la INSP.

Campania de vaccinare. Câte reacții adverse au fost raportate

Șeful campaniei de vaccinare  a menţionat că 21% dintre reacţii au fost exclusiv locale, 74% – generale şi locale şi 5% – exclusiv generale.

„Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse cele mai frecvente manifestări de reacţii adverse postvaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% – durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, stare de oboseală febră şi frisoane; 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% – dureri musculare sau articulare; 12% dintre persoane au raportat reacţii de tip gastro-intestinal, de tip greaţă, vărsătură, diaree; 11% – stare de anxietate; 5% – erupţii cutanate; 5% – limfadenapatii, adică mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali; 4% – reacţii alergice; 3% anestezii, furnicături la nivelul feţei sau nivelul membrelor; 1,2% – insomnie.

Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Rata de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale este de 2,8 la o mie de doze administrate. Atenţie: o persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate. De aceea, suma procentelor menţionate de mine este mai mare de 100″, a explicat dr. Gheorghiţă.

Campania de vaccinare. Câte vaccinuri au sosit în România

În România au ajuns până acum, de la debutul campaniei de vaccinare, 1.236.449 doze de vaccin de la cele 3 companii – Pfizer, Moderna si Astra Zeneca. Dintre acestea, 981.600 de doze au fost deja distribuite, iar 254.000 de doze se află în acest moment în stoc.

„În total, până la data de 9 februarie au fost recepţionate 1.236.449 de doze de vaccin, însumând dozele de la Pfizer, Moderna şi Astra Zeneca, dintre care au fost distribuite 981.610. La acest moment, stocul existent este de circa 254.839 de doze. Numărul total de doze recepţionate la data de 9 februarie de la compania Pfizer/BioNtech este de 1.076.849 de doze.

Stocul existent în acest moment este de circa 170.879. Vă reamintesc, urmează să sosească, probabil în cursul acestei seri sau, cel târziu, mâine dimineaţă, încă 35.100 de doze pentru centrele regionale de depozitare Timişoara şi Cluj, care nu au putut ajunge din cauza vremii nefavorabile înregistrată în Germania”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Medicul a adăugat că până la 9 februarie au fost recepţionate 78.000 de doze de la Moderna.

„Stocul existent la acest moment este de 37.460 de doze”, a precizat Gheorghiţă.

De la compania AstraZeneca au fost recepţionate în total 81.600 de doze într-o singură tranşă, fiind distribuite deja 81.000 de doze către centrele regionale de stocare, a completat el.

„Şi se estimează că în data de 12 februarie vor ajunge încă 92.400 de doze în România de la AstraZeneca”, a mai precizat Gheorghiţă, într-o conferință de presă.