„Sunt un om liber. Sunt un erou și fără mască. Vreau să comunic. Pot să respir liber. Sunt un om sănătos. Sunt în siguranță în această lume. Vreau să zâmbesc. Vreau să te înțeleg. Soluția nu e să te protejezi, ci să te împuternicești”, este mesajul campaniei inițiată de consultantul Cezar Ionașcu.

În acest context, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne, a criticat dur campania care îndeamnă populația să nu poarte mască de protecție, susținând că induce o idee greșită, făcând din tineri o unealtă de infectare.

„Aici nu mai vorbim de libertatea de exprimare, e vorba de libertatea de a ucide oamenii, de a induce în eroare. E un context de sănătate publică, pandemic și mesajul dat tinerilor, care sunt un vector de transmisie, ei nu sunt un pericol imediat, iar această campanie de renunțat la măști, de nerespectare a regulilor, este contrară legislației.

Problema e că se pune în orice magazin, orice locație. Există riscul amenzii pentru cei care nu respectă regulile. În transportul în comun poate fi refuzată urcarea persoanei fără mască.

Dacă e sub incidența legii, asta nu mă pronunț eu, ci juriștii, induce o idee și încearcă să-mi transmisă deschis un mesaj de la cel din spatele campaniei. E un mesaj pentru tineri să nu respecte regulile.

Nu este dreptul unei persoane, individual, eu nu vreau să respect regulile de transmitere a unei infecții. E o campanie în care fiecare individ e încurajat să vină să nu respecte regulile. Ce vină are o persoană cu comorbidități? Trebuie cu toți să respectăm regulile. Numărul cazurilor este în creștere. Este bine să purtăm mască. Dacă unii nu se protejează, măcar să ne protejăm noi”, a declarat Raed Arafat pentru gândul.info.

„E un curent care încearcă să inducă în eroare”

Șeful DSU a mai spus că populația care nu poartă măști devine majoritară, însă nu poți să ai un polițist pentru fiecare om.

„Devine tot mai minoritară partea care respectă regulile, vedem asemenea campanii, discuții, provocări, dar încearcă să creeze o platformă cu oameni împotriva măsurilor care se iau. Să ceri control este corect. Noi facem controale, dar nu ai cum să ai un polițist pentru fiecare om.

Noi suntem cei mai importanți. Ați văzut că în decizia CNSU se prevede inclusiv închiderea localurilor unde nu se respectă regulile de sănătate publică. De campania care vorbiți, este una care induce o idee greșită, face din tineri o unealtă de infectare în rândul tinerilor, duc infecția în familia lor. Vor duce virusul acolo. Să îi explice cineva tânărului ce bună a fost campania. Campanii periculoase induc în eroare, e o campanie făcută de experți, e un curent care încearcă să inducă în eroare.

Eu aș fi primul care l-aș da în judecată pe dl. Ionașcu, dacă aș infecta-o pe bunica mea, dacă aș fi un tânăr. Nu intru în dialog cu acest domn. Tocmai vorbeam că există libera exprimare, normală în societatea democratică, dar îi inducem în eroare și pe alții. Astfel de campanii, pe Facebook, chiar ei au luat măsuri și le-au oprit. Noi putem doar sesiza Facebook că există o campanie care se face pe rețea care induce în eroare oamenii în privința răspândirii, prevenirii SARS-CoV2. Dar e posibil să se găsească și pe alte rețele de socializare”, a mai spus Raed Arafat.