"Azi PNL trebuie să facă o analiză lucidă și să încerce să asculte, în final, glasul electoratului. Așa cum arată rezultatele, este vorba despre o sancțiune severă pe care electoratul ne-a aplicat-o pentru o serie de decizii greșite care au fost luate în decursul unui an și jumătate", a comentat Tăriceanu. "Când a fost constituit USL, raportul între cele două partide era practic aproape de unu la unu. Care e rezultatul acum? Trei la unu pentru PSD".

Întrebat dacă se impune cât mai rapid un Congres extraordinar al PNL, Tăriceanu a răspuns că graba strică treaba. "Pripa strică în momente ca acestea. Va fi nevoie de un congres, dar nu un congres rapid. E nevoie de altceva: să se treacă de la modalitatea în care PNL a fost condus în ultimul an la o modalitate democratică", a comentat acesta.

Tăriceanu propune mai înainte o consultare până la baza partidului, cu membrii, militanții, consilierii și primarii PNL, pentru că altminteri "riscăm să facem congres degeaba". "Deciziile au fost tot timpul practic impuse de cuplul celor doi lideri de la nivelul superior la partidului și rezultatele se văd", a spus acesta, încercând să-l lege și pe Klaus Iohannis de eșecul PNL. Iohannis a demisionat astăzi din funcția de prim-vicepreședinte al PNL, iar Tăriceanu consideră că aceasta "reprezintă recunoașterea implicită a unui eșec, recunoașterea unei alegeri la care a fost parte" ca membru al conducerii PNL. El a apreciat totuși demisia acestuia ca un gest responsabil, spre deosebire de Crin Antonescu, ale cărui mesaje sunt, după părerea sa, "cele ale unei persoane lovite de autism".

Mutarea la PPE, "o nouă greșeală tactică"

Tăriceanu a calificat ideea aderării PNL la PPE – vehiculată azi de Antonescu – drept o nouă greșeală tactică. "E un proverb care zice decât codaș la oraș, mai bine fruntaș la sat. În grupul ALDE (liberalii europeni – n.r.), unde avem o afiliere ideologică și o prezență în Partidul Liberal European de lungă durată, de 24 de ani, reprezentam ceva. A trece în PPE… nu știu care este avantajul. Plus sentimentul de insatisfacție pe care îl va trezi acest gest în rândul electoratului, care a votat cu un partid liberal", a comentat el.