Subiectul organizării alegerilor în luna septembrie a născut o mare contradicție între reprezentanții partidelor politice. Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, este de părere că ar fi o greșeală organizarea scrutinului. Și asta pentru că problemele cauzate de coronavirus sunt departe de-a fi rezolvate. Fostul premier al României a vorbit despre pericolele care gravitează în jurul întregului proces electoral.

Nemaivorbind despre faptul că o campanie electorală este imposibil de organizat în această perioadă plină de restricții.

„Suntem deja în România într-un deficit de democrație de când a început gestionarea crizei de coronavirus, prin instalarea stării de Urgență, apoi a stării de alertă, legea care funcționează în momentul de față și care dă puteri foarte mari Executivului, de îngrădire a drepturilor și libertăților.

Îmi pun întrebarea firească cum se va face campanie electorală când sunt aceste măsuri de restricții? Care sigur că au o logică, nu pot să spun că măsurile sunt ieșite din logică, dar împiedică desfășurarea dialogului între candidați și cetățeni”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

„Stau de vorbă cu organizațiile noastre și în anumite organizații deja am primit informații că unii din reprezentanții partidelor din secțiile de votare nu vor să mai meargă de teama zilei votului. E o problemă serioasă în ziua votului. Oamenii care se duc în secția de votare și trebuie să manipuleze ștampila care se plimbă la sută de oameni și pe care nu pot să o dezinfecteze, pixul cu care semnezi actul de identitate și așa mai departe”, a mai precizat șeful ALDE.

O mare problemă este legată de începerea școlilor, programată a doua zi după alegeri.

A doua zi încep copiii duc la școală, nu trebuie să le dezinfecteze (n.r – sălile)? Eu cred că alegerile pot fi amânate cu câteva luni până trece valul epidemiei de coronavirus. Nu se face nicio gaură în cer și așa ar fi logic, pentru ca exercițiul democratic să se realizeze neîngrădit(…). Iohannis trebuia să joace rolul de mediator(…). El joacă un rol de propagandist pentru PNL”, a mai declarat Tăriceanu.