Calendarul alegerilor europarlamentare și locale din 2024, aprobat de Guvern

Calendarul alegerilor europarlamentare și locale din 2024, aprobat de Guvern Alegeri. Sursa Foto -Dreamstime

Luni, Executivul a adoptat Hotărârea de guvern referitoare la calendarul alegerilor pentru scrutinul europarlamentar și local din data de 9 iunie.

Conform comunicatului de presă al Executivului, Guvernul a avizat, luni, calendarul alegerilor europarlamentare și locale din 2024.

Alianțele electorale pentru alegerile europarlamentare au termen

În decurs de 10 zile de la constituirea Biroului Electoral Central, dar nu mai târziu de 27 martie 2024, se încheie perioada în care protocoalele de constituire a alianțelor electorale pentru alegerile europarlamentare din 2024 trebuie depuse la biroul electoral central.

Cu cel puțin 24 de ore înainte de tragerea la sorți a celor 3 judecători pentru biroul electoral al secțiilor de votare din străinătate, care are loc cel mai târziu pe 9 aprilie, se va face cunoscută public data exactă a acestei trageri la sorți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la data de 10 aprilie 2024, trebuie depuse cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor români în Parlamentul European din 2024. Aceste cereri sunt adresate cetățenilor cu drept de vot din statele membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reședința în România.

Termen pentru candidaturile la europarlamentare

Până cel târziu pe data de 10 aprilie 2024, ora 24:00, vor fi înregistrate candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 2024 în România, iar în termen de 24 de ore de la înregistrarea acestora, candidații trebuie să prezinte către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității declarațiile lor pe proprie răspundere referitoare la apartenența sau nu la Securitate.

Pe data de 11 aprilie 2024, vor fi făcute publice listele de candidați și candidaturile independente pentru alegerile europarlamentare din România.

Pe 29 aprilie 2024, candidaturile pentru alegerile europarlamentare din România devin definitive, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili ordinea de pe buletinele de vot pentru partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale care au depus liste de candidați, precum și pentru candidații independenți.

Până la data de 1 mai 2024, declarațiile de avere și de interese ale candidaților la alegerile europarlamentare din 2024 în România vor fi făcute publice.

Alegeri, migratia aleșilor locali

Sursa foto: Arhiva EVZ

Calendarul alegerilor locale

De la data de 16 aprilie 2024 începe procesul de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale din anul 2024 și de depunere a candidaturilor pentru aceste alegeri.

Până cel târziu pe data de 15 aprilie 2024, președinții și locțiitorii birourilor electorale de circumscripție vor fi desemnați.

În maximum 10 zile de la înființarea birourilor electorale de circumscripție, adică cel târziu pe 25 aprilie 2024, se va încheia perioada de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale din 2024.

Cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința cu cel puțin 6 luni înainte de data scrutinului în circumscripția electorală în care au loc alegerile vor depune la primărie, până cel târziu cu 45 de zile înainte de data scrutinului, adică până pe 25 aprilie 2024, cererile de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reședință.

Tot pe 15 aprilie se încheie perioada de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale din 2024.

Cel târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor, adică până pe 30 aprilie 2024, se va solicita acordarea timpilor de antenă către conducerile posturilor de radiodifuziune și televiziune, publice și private, sau, după caz, ale studiourilor teritoriale ale acestora, pentru alegerile locale.

Data de 30 aprilie este și termenul limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale.

Pe data de 8 mai 2024 devin definitive candidaturile pentru alegerile locale din 2024.

Până la data de 10 mai 2024 se va face cunoscută public delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare din țară, precum și a sediilor acestora.

Calendarul alegerilor europarlamentare și locale. La ce oră se vor închide urnele de vot

De asemenea, pe data de 10 mai 2024, va începe perioada campaniei electorale, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7:00.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7:00, va începe procesul de votare pentru ambele scrutine și se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00.

Alegătorii prezenți la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59.

După numărarea voturilor și soluționarea eventualelor sesizări sau contestații, rezultatele alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.