Calendar Ortodox, 23 august. Sfântul Mucenic Lup, o viață trăită în sclavie

Calendar Ortodox, 23 august. Sfântul Mucenic Lup, o viață trăită în sclavie Sursa foto: https://doxologia.ro/sfantul-mucenic-lup

În Calendarul Ortodox, Sfântul Mucenic Lup este prăznuit pe data de 23 august. Acesta a fost ucenicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, iar viața i-a fost marcată de sclavie apăsătoare.

Calendar Ortodox, 23 august. Cu toate că făcea parte din clasa sclavilor, neavând drepturi, dar era fiind plin de nevoi, acesta nu a încetat să creadă în Dumnezeu și în venirea Celui de Sus pentru a propovădui dezrobirea și eliberarea, spunând „fericiţi vor fi cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăţia lui Dumnezeu”.

După ce împăratul Maximian i-a tăiat capul Sfântului Dimitrie, Lup a înmuiat marginea veşmântului şi un inel în sângele mucenicului martir. Cu acestea, Lup a vindecat boli și a săvârșit mai multe minuni.

Împăratul Maximian s-a înfuriat atunci când a auzit că Lup face minuni și a poruncit ca cel din urmă să fie închis, torturat și apoi ucis. În momentul în care soldații au îndreptat armele către Lup, cel din urmă s-a rugat la Dumnezeu, iar cei care voiau să-i facă rău au început să se rănească între ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calendar Ortodox, 23 august

În rugăciunea sa, Lup a cerut și să fie botezat de către Dumnezeu. Dorința i-a fost îndeplinită! O ploaie puternică s-a pornit, semn al botezului.

În cele din urmă, Lup a fost ucis de o sabie, însă a murit botezat. Cu toate că a trecut la cele veșnice pe data de 23 august 304, Sfântul Mucenic a continuat să facă minuni și dincolo de moarte.

Troparul Sfântului Mucenic Lup

Rugăciunea făcătoare de minuni care se rostește de Înălțarea Domnului. Este cheia care deschide porțile Cerurilor

Sursa: Pixabay

Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Lup, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.