Evenimentul Zilei > Vremea > Căldurile extreme vor sufoca România. Temperaturile vor ajunge la 50 de grade
Căldurile extreme vor sufoca România. Temperaturile vor ajunge la 50 de grade

Căldurile extreme vor sufoca România. Temperaturile vor ajunge la 50 de grade

România se confruntă cu temperaturi foarte mari în această vară, însă meteorologii susțin că nu este finalul, Ei cred că în următorii ani vom fi nevoiți să suportăm călduri de 50 de grade Celsius.

Avertismenul a venit din partea specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii atrag atenția că trebuie să ne așteptăm, în viitorul apropiat, la un val de căldură extremă cu temperaturi foarte ridicat. Potrivit acestora, temperatura medie ar putea urca oricând cu câteva grade Celsius în cea mai toridă lună a anului.

„Rezultatul experimentelor numerice au arătat că temperaturi record absolut, în jur de 50 de grade, am putea avea în anii și deceniile care urmează. E foarte greu de estimat când anume. Vedem că încălzirea globală se accentuează și răspunsul local la încălzirea globală apare și el și se vede nu doar în creșterea graduală a temperaturii, ci și în fenomene extreme precum valurile de căldură, dar și aceste instabilități foarte puternice, cu precipitații intense”, a declarat Roxana Bojariu, directorul Departamentului Climatologie din cadrul ANM, la Antena 3.

Fenomenele extreme vor deveni obișnuință

Potrivit spuselor acesteia, proiecțiile viitoare, realizate pe modele climatice arată că precipitațiile de vară se vor diminua, dar vor crește în intensitate. Iar acest lucru va afecta solul, deoarece apa nu va avea timp să se infiltreze. Drept urmare, se vor produce viitorui și eroziuni ale solului fertil.

„Dacă stăm să vedem ce ne spun aceste proiecții viitoare, realizate cu modele climatice, rezultatele sugerează că, deși, în medie, precipitațiile vara se vor diminua, intenstitatea lor va crește. Asta este o veste proastă pentru că o cantitate mult mai mare de precipitații cade în perioade foarte scurte de timp și atunci solul nu se poate încărca cu resursa de apă eficientă pentru că nu are timp să se infiltreze și o mare parte se scurge la suprafață, cu probleme de tipul viiturilor, sau cu eroziunea solului fertil”, a povestit Roxana Bojariu.

În același context, specialiștii în climatologie atrag atenția că în România s-ar putea dezvolta fenomene extreme cu o intensitate mult mai mare decât în prezent.

Cod galben de caniculă în 34 de județe din România

Aproape tot teritoriul țării a intrat, începând cu 27 iulie, sub cod galben de caniculă. ANM a emis Cod galben de caniculă, valabil în 34 de județe din țară, până sâmbătă, 31 iulie.

Județe vizate de codul galben de caniculă sunt Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui și Iași.

Vom avea temperaturi cu maxime cuprinse între 34 și 39 de grade, iar noaptea acestea se vor situa la aproximativ 20 de grade.

În Capitală se va simți un disconfort termic deosebit de accentuat până la finalul săptămânii.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News