Căldura extremă a ucis un miliard de vietăți marine. Imaginea dezastrului: scoicile au fiert la propriu în apa oceanului

Căldura extremă a ucis un miliard de vietăți marine. Imaginea dezastrului: scoicile au fiert la propriu în apa oceanului

Valul de căldură din nordul continentului american a provocat un adevarat dezastru. Un miliard de vietăși marice au murit.

Temperaturile extreme din Columbia Britanică din vestul Canadei au provocat moartea midiilor, scoicilor și a altor animale marine din regiune. Practic, viețuitoarele au fost „fierte” la propriu la țărm, sub valul de caniculă, potrivit CNN.

Profesorul Christopher Harley, de la departamentul de zoologie al Universității din Columbia Britanică, a descoperit midiile care au început să putrezească în cochilii pe plaja Kitsilano, de lângă Vancouver. „Am simțit mirosul de pe plajă înainte să ajung acolo, pentru că erau deja o mulțime de animale moarte din ziua precedentă”, a spus Harley, care studiază efectele schimbărilor climatice asupra ecologiei țărmurilor stâncoase unde trăiesc scoici, midii și stele de mare.

Deși scoicile atașate de roci sunt obișnuite să fie expuse la aer și la lumina soarelui în timpul refuxului, ele nu pot supraviețui la temperaturi de peste 37 de grade Celsius foarte mult timp, explică Christopher Harley. Iar în ultimele zile ale lunii iunie, în Vancouver, temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius, cu valori și mai ridicate în zonele de plajă. Mai mult, o cameră de termoviziune folosită de Harley și de studentul lui indicat chiar și peste 50 de grade Celsius pe unele suprafețe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Efect în cascadă

În plus, Brian Helmuth, profesor de biologie marină la Universitatea Northeastern, a precizat că paturile de midii acționează ca un sistem de avertizare timpurie pentru sănătatea oceanelor, astfel că moartea acestor viețuitoare poate provoca „un efect în cascadă” asupra altor specii. Cercetătorii din domeniul climei au vorbit despre un val de căldură „fără precedent” înregistrat în Columbia Britanică și au avertizat că din cauza schimbărilor climatice, astfel de fenomene vor fi din ce în ce mai frecvente.