La ora când unii ar dori să înlăture statuile unor personalități „rasiste”, „colonialiste” sau percepute ca atare, soluția de a nu „șterge” trecutul ar fi ca aceste monumente să fie însoțite de statui ale altor personaje, pentru a explica „contextul”.

În timp ce în lumea întreagă statui ale personajelor istorice asociate cu colonialismul sunt puse la pământ, președintele Franței, Emmanuel Macron, a prevenit, în urmă cu o săptămână: „Republica nu-și va demonta statuile”.

Ca răspuns la statuile „controversate” ar fi bine să fie ridicate lângă ele monumente dedicate altor figuri, pentru a putea „privi istoria în față”, a sugerat anturajul președintelui.

Consilierii șefului statului au fost întrebați după ce purtătoarea de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye, a pus problema redenumirii Avenue Bugeaud din Paris, care poartă numele generalului francez responsabil pentru masacrul a numeroși algerieni, în secolul al XIX-lea.

„Nu este vorba despre redenumirea bulevardului Bugeaud, Dar de ce nu poate fi amplasat un monument al emirului Abdelkader – cu care a luptat Bugeaud – și care a fost deținut la castelul din Amboise”, a comentat un consilier.

Un alt exemplu: „De ce nu o statuie a lui Emile Zola în fața celei a lui Paul Déroulède”, fondator în 1882 al mișcării Ligue des Patriotes, mișcare anti-Dreyfus (afacerea Dreyfus, după numele căpitanului Alfred Dreyfus, conflict social și politic major care a zguduit Franța la sfârșitul secolului XIX)

„Nu este vorba de a șterge memoria acestor personaje, ci de a o recontextualiza”, spun consilierii lui Macron.

„Grupuscule extremiste încearcă să impună o viziune binară a istoriei puritane și să atace simbolurile republicane și valorile Republicii. Această încercare de a importa o viziune intersecțională a memoriei nu poate fi compatibilă cu memorie republicană împărtășită de toți”, estimează apropiații lui Macron, îngrijorați de deteriorarea în acest weekend a statuilor generalului de Gaulle și lui Gambetta.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE