Valul de căldură va fi centrat în Spania, Italia, Franța, Elveţia și Germania. Căldura care se abate asupra Europei Centrale și de Est va veni cu aerul fierbinte din deșertul african. Acest lucru a declanșat avertismente pentru restul săptămânii. Madrid, Paris, Roma, Frankfurt și Berlin  vor avea timp de câteva zile temperaturi de aproximativ 32 ° – 38 ° C. Umiditatea ridicată în unele zone ar putea da impresia unor temperaturi de 46 ° C, au avertizat experții.

" El infierno is coming.", a scris meteorologul Silvia Laplana din Spania.

În Franța, autoritățile au instalat spaţii cu aer rece, au decis ca toate piscinele să aibă  program prelungit și au instalat fântâni cu scopul de a ajuta oamenii să lupte cu căldura de săptămâna aceasta. Temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade în Spania, Elveția, autoritățile cerând copiilor și persoanelor în vârstă să rămână în casă, potrivit The Guardian.

"Îmi fac griji pentru persoanele care minimalizează acest lucru, care au obiceiul de a sta la soare", a declarat ministrul sănătății Agnès Buzyn. "Ne afectează pe toți, nimeni nu este un superman atunci când vine vorba de a face față căldurii extreme pe care o vom avea joi și vineri", a spus ea la o conferință de presă.  Emmanuel Demaël de la Météo-France a spus că valul de căldură este atât de mare încât "nu am mai avut astfel de temperaturi din 1947".

În Italia cel mai intens val de căldură din ultimul deceniu a început luni, autoritățile locale pregătesc spitalele pentru  valul de boli cauzate de căldură. În Roma, Florența, Bologna, Milano și Turin sunt de așteptat temperaturi de 37 ° C până la 40 ° C.  

MeteoSwiss a avertizat populaţia de „pericol grav din cauza căldurii“ în toată Elveția, deoarece temperaturile ar putea ajunge la 38-40 de grade, de marți până joi.

Previziunile meteorologice pe o perioadă mai lungă arată că temperaturile din iulie și august sunt așteptate să fie mai mari decât în ​​mod normal în această perioadă, în comparație cu cele din 2018, ceea ce, potrivit Agenției Europene de Mediu, a fost unul dintre cei trei cei mai calzi ani de pe continent, mai notează Guardian.