Călăii lui Putin. Brigăzile ruse ale morții îngrozesc Europa.

Călăii lui Putin. Brigăzile ruse ale morții îngrozesc Europa.

Un escadron secret de agenți ruși acționează în Occident cu scopul de a destabiliza Europa. O investigație a jurnaliștilor germani a scos în evidență modul în care acționează brigăzile morții de la Kremlin.

Un escadron secret de agenți ruși, ce pare o echipă de execuție a dușmanilor Moscovei, acționează în Occident cu scopul de a destabiliza Europa. Autori în legătură cu guvernul rus par responsabili de asasinarea, la Berlin, a unui cecen cu pașaport georgian, Zelimkhan Khangoșvili.

Anchetatorii germani au identificat același mod de operare în cazul uciderii, în 2013, la Moscova, a omului de afaceri rus Albert Nazranov și a uciderii lui Khangoșvili, vara aceasta, la Berlin.

Asasinul s-a apropiat pe bicicletă de victime pentru a le împușca de la mică distanță. O comparație medico-legală relevă că autorul celor două crime este rusul Vadim Krasikov care purta pe pașaport, la Berlin, numele de Vadim Sokolov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul-șef al Germaniei a acuzat autoritățile guvernamentale ruse că i-au oferit „în mod deliberat” o nouă identitate lui Krasikov după ce, în 2015, au luat decizia surprinzătoare să revoce un mandat de urmărire internațională emis pe numele acestuia.

În ciuda precedentului din Marea Britanie, adică tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal de către agenți ai serviciului rus de informații militare, GRU, trimiși să-l otrăvească pe Skripal, autoritățile germane sunt reticente să compare asasinarea lui Khangoșvili cu cazul Skripal, scrie Der Spiegel.

Însă Berlinul a anunțat că doi angajați ai ambasadei Rusiei, suspectați că sunt membri ai GRU, vor fi expulzați.

Ulterior, au fost invocate „probe circumstanțiale solide” care indică faptul că Zelimkhan Khangoșvili a fost ucis din rațiuni politice, în 23 august 2019.

Aflat în arest, Krasikov, care avea un bilet de avion pentru Moscova și un pașaport cu numele de Vadim Sokolov, nu a cooperat cu poliția berlineză și a negat acuzațiile.

Un dușman al statului rus

Anchetatorii germani au descoperit rapid că Rusia îl considera pe Zelimkhan Khangoșvili drept un dușman al statului rus. Născut în valea Pankissi, în Georgia, Khangoșvili a luptat în războiul cecen din 1999, devenind comandant și confident al liderului separatist cecen Aslan Maskhadov, ucis de serviciile secrete ruse în 2005.

În 2004, Khangoșvili s-a refugiat în Georgia, la Tbilissi. Însă rușii îl căutau: atât pentru rolul său în războiul separatist cecen cât și pentru faptul că a lucrat ulterior pentru autoritățile de securitate georgiene, oferind diverse informații și pentru CIA.

În 2015, el a plecat în Ucraina, unde a luptat contra trupelor rusești, înainte de a ajunge, un an mai târziu, în Germania, cerând azil și protecție sub alt nume.

Serviciile de informații germane au indicat că, dacă prezența lui Khangoșvili în Germania devenea cunoscută, ar putea fi pus în pericol „de cecenii fideli lui Ramzan Cadîrov” (actualul președinte al Republicii Cecene, susținut de Kremlin) sau de „actori proruși”.

Inițial, autoritățile germane l-au clasificat pe Khangoșvili drept amenințare islamistă, ulterior retrăgând, în iunie 2019, această clasificare și punându-l sub observație. Dar nu au existat indicii privind o potențială amenințare din partea lui.

MI6: există un program de activități concertate

Anchetatorii germani au început să bănuiască implicarea Moscovei în asasinarea lui Khangoșvili după ce au aflat că Rusia a retras mandatul de urmărire internațională pe numele lui Krasikov, în 2015, fără nici un motiv aparent, după ce, cu două luni înainte, emiseseră un document de indentitate cu numele Vadim Sokolov.

„Acesta este un indiciu puternic că agențiile guvernamentale ar fi putut interveni. Poate un serviciu secret rus a vrut să salveze un asasin de la închisoare, pentru a-l putea folosi în scopuri proprii”, scrie Der Spiegel.

Programul unor execuții la scară mare dirijat de Kremlin este din ce în ce mai vehiculat, în ultimii ani părând că escadroane ale morții trimise de Moscova bântuie prin Europa.

„Există un program de activități concertate”, a declarat Alex Younger, șeful serviciului britanic de informații externe, MI6, într-o rară declarație publică făcută presei în marja Conferinței de securitate de la Munchen, la începutul anului. „Și, da, aceasta implică deseori aceleași persoane”, a adăugat el.

La bulgari, porți duble de otravă

Presupușii asasini folosesc de regulă armele de foc dar și substanțele otrăvitoare. Cum a fost cazul fabricantului bulgar de arme Emilian Gebrev, care a fost otrăvit la Sofia în 2015, după un mod de operare asemănător cu cel folosit în cazul Skripal, ceea ce a condus la o cooperare între autoritățile bulgare și britanice.

Gebrev a supraviețuit tentativei de asasinat. O lună mai târziu, a fost ținta unei a doua tentative. O anchetă mai aprofundată a demonstrat legături între cazurile Gebrev și Skripal.

Un rol central în ambele a fost jucat de Denis Sergheiev (45 de ani) ofițer superior al GRU. Începând cu 2012, agentul, care opera sub numele de Serghei Fedotov, s-a deplasat frecvent în Europa, fără nici o dificultate în a obține viză.

Cu puțin timp înainte de tentativa de asasinare a lui Skripal, Fedotov a sosit în Anglia unde se pare că a fost coordonator local al atacului cu otravă asupra fostului spion rus.

Unitatea 29155, călăii GRU

Potrivit serviciilor de informații occidentale, astfel de atacuri sunt coordonate de o unitate secretă a serviciului rus de informații militare (GRU), „unitatea 29155”. Cei care au acționat împotriva lui Skripal și Gebrev sunt membri ai acestei unități.

Publicații porecum New York Times, The Insider, Der Spiegel sau Bellingcat arată că serviciile occidentale estimează „unanim” că această unitate este responsabilă de o serie de acțiuni subversive în Europa.

Fiind o structură în cadrul GRU, această unitate este , teoretic, sub autoritatea ministerului Apărării. Constituind echipă în cadrul serviciului de informații militare, această unitate intră sub autoritatea Ministerului Apărării.

Cu toate acestea, datele de conectare ale apelurilor telefonice efectuate în timpul misiunilor indică faptul că agenții au primit uneori instrucțiuni de la persoane apropiate președintelui Vladimir Putin.

Pe baza datelor existente, membrii acestei unități au antecedente similare: vârstă medie, absolvenți de academii respectate, experiență de luptă, au servit deseori în cadrul forțelor militare speciale, caracter neiertător.

Presupusul comandant al unității 29155, înființată probabil în 2009, ar fi generalul de divizie Andrei Averianov. Potrivit datelor din baza de date a asigurărilor, trăiește într-un cartier rezidențial aflat la exteriorul Moscovei.

Putin: iert multe, trădarea, nu

Experții își pun întrebarea în ce măsură este informat în mod continuu Vladimir Putin despre misiunile unității 29155 a GRU, și dacă tentativele de destabilizare a Occidentului sunt aprobate direct de el.

Nu neapărat, estimează observatorii, dar, încă de la venirea sa la putere, Putin și-a eliminat pe rând adversarii, în timp ce Occidentul se uita în altă parte.

Într-un interviu, Vladimir Putin a explicat că poate ierta multe, dar nu „totul”. Întrebat care este linia roșie, liderul de la Kremlin a răspuns: trădarea.

Teoretic, politicienii occidentali afirmă că o reacție europeană la acțiunile Moscovei de acest tip est necesară. Însă UE este total dezbinată în legătură cu ce răspunsuri se pot aduce acțiunilor rusești de execuții pe propriul ei teritoriu.