Autorităţile din judeţul Botoșani au intrat în alertă după ce s-a descoperit că, în comuna Lunca, 75 de cadavre de oi zăceau în putrefacţie, de aproape o săptămână, pe un câmp de la marginea satului, transformând zona într-un focar de infecţie. Animalele au zăcut pe câmp fără ca autorităţile să fie informate de medicul veterinar despre această situaţie incredibilă.

În urma anchetei declanșate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare din Botoşani s-a aflat că animalele au murit din cauza unor parazitoze, iar fermierii au scăpat de ele aruncându-le la marginea comunei. Medicul veterinar din Lunca nu a anuţat în tot acest timp DSVSA, riscând apariţia unui focar de infecţie în zonă.  „A fost o neglijenţă a medicului veterinar prin faptul că nu a anunţat autoritatea sanitar-veterinară despre aceste mortalităţi. Ca măsura coercitivă a fost aplicată o amendă de 12.000 de lei” – a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani, citat de btbd.ro.

 

Analizele de laborator au confirmat că oile au murit din cauza unor paraziţi luaţi din apa infestată din zonele de păşunat. „Sunt supraparazitoze cu trihostrongilus, cu fasciola, cu nematodirus. Toate, combinate cu o infecţie microbiană de clostridum”,  a precizat Minodora Vasiliu.

Specialiştii DSVSA au transmis că carnea acestor animale nu poate deveni nocivă pentru om, mai ales că organele afectate sunt, de obicei, îndepărtate. Situaţia a fost gravă în condiţiile în care animalele au fost efectiv lăsate să putrezească pe câmp, existând riscul apariţiei unui focar de infecţie extins. În cele din urmă, cadavrele au fost îndepărtate.

 

Te-ar putea interesa și: