Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ca și cum ar fi dat o Lovitură de stat, Guvernul Klaus Iohannis a suspendat Parlamentul pe termen nelimitat
Ca și cum ar fi dat o Lovitură de stat, Guvernul Klaus Iohannis a suspendat Parlamentul pe termen nelimitat

Ca și cum ar fi dat o Lovitură de stat, Guvernul Klaus Iohannis a suspendat Parlamentul pe termen nelimitat

Miercuri, 29 ianuarie 2020, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.

Mutîndu-se de pe un picior pe altul, de parcă-l trecea chestia aia și n-avea prin preajmă vreun loc de ușurare, premierul Ludovic Orban a ținut un discurs în care Cațavencu s-a concubinat cu Gîgă. Dincolo de tradiționala expresie cu cîntec, lansată în politica autohtonă de Monica Macovei (pe unde o fi distinsa, vorba aia, mai trăiește maică?) a face treaba, oratorul a prezentat acest nou moment de asumare a răspunderii ca un moment benefic pentru democrație.

Cum adică?

De cînd și pînă cînd alegerea primarilor în două tururi e mai democratică decît alegerea într-un singur tur?

Caracterul democratic al localelor nu ține de în cîte tururi se desfășoară alegerile. Ține de respectarea minimelor condiții pentru a da dreptul cetățeanului de a vota liber și mai ales în cunoștință de cauză. Nu numai de asta invocarea democrației mi s-a părut o demagogie de alba neagra a lui Ludovic Orban, ci și pentru că din nou Guvernul a apelat la formula nedemocratică a asumării răspunderii. O statistică simplă ne dezvăluie o realitate incredibilă, posibilă însă în România normală a lui Klaus Iohannis.

În trei luni, Guvernul și asumat de trei ori răspunderea după cum urmează:

12 decembrie 2019

Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lîngă acestea în anul 2020.

Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

23 decembrie 2019

Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.

Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020.

29 ianuarie 2020

Angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Vă vine să credeți?

În trei ani de existență Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea pe 2 legi. În trei luni de existență, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe 7 (șapte!!!) legi. Și e doar începutul! Din cîte se vede, șapte legi importante au ocolit Parlamentul prin folosirea anticonstituțională a unei proceduri care, asemenea Ordonanțelor de urgență, e considerată peste tot în lumea democratică un abuz de putere, o încălcare a democrației.

Din 1991 pînă acum Legiuitorii s-au străduit să limiteze drastic posibilitatea guvernelor de a folosi OUG și Asumarea răspunderii. Sînt condiții clare pentru ambele proceduri avînd drept esență condiția urgenței. Ștabi ai Guvernului Orban au anunțat că vor folosi de acum încolo asumarea răspunderii ca principiu de Guvernare. Astfel sub ocrotirea lui Klaus Iohannis în România lui 2020 Parlamentul va fi suspendat.

Nu văd de ce n-am trimite parlamentarii acasă.

Cîtă vreme Legile nu se mai discută în parlament, ci se impun prin asumarea răspunderii, Parlamentul devine o instituție inutilă. PSD va depune o Moțiune de cenzură.

Nu știm ce va conține Documentul. Obligatoriu, după mine, ea trebuie să ceară căderea Guvernului pentru folosirea anticonstituțională și antidemocratică a asumării răspunderii.

Această Moțiune ar trebui votată de toți parlamentarii. E singura șansă a Parlamentului de a supraviețui loviturii de stat prin care Guvernul îl suspendă pe termen nelimitat.