Editura Evenimentul si Capital

Butoiul cu pulbere gata să fi e reaprins în Balcani: redesenarea frontierelor pe criterii entice. Pulsul planetei

Autor: | | 3 Comentarii | 4151 Vizualizari

În Balcani, o cutie a Pandorei amenință să se redeschidă iar: modificările de frontiere. În procesul de negociere dintre Belgrad și Pristina care ar urma să se soldeze cu un acord final ce presupune, probabil, și recunoașterea provinciei Kosovo ca un nou stat, părțile au propus, fiecare în felul său, o schimbare de teritorii, deci o modificare de frontiere. Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, și-ar dori să preia comunitățile sârbe din Nordul Kosovo până la râul Ibar, în timp ce Pristina ar viza la schimb, potrivit președintele Kosovo, Hashim Thaci, Valea Preșevo, în care majoritatea populației este de etnie albaneză kosovară, municipalitățile din sudul Serbiei - Preșevo, Medvegja și Bujanovac.

Pe de altă parte, o altă categorie de informații vorbesc despre o abordare unilaterală a Belgradului, care și-ar dori asocierea municipalităților, fără a fi vorba despre un schimb de teritorii. Președintele din Kosovo a încercat să evite definiția realității propuse, schimb de frontiere pe criterii etnice, și a calificat situația drept o soluție pașnică cu Serbia printr-o „corectare” a graniței Kosovo cu sudul Serbiei și nu o separare de-a lungul liniilor etnice.

Și la nivel internațional, consilierul pentru Securitate Națională al Președintelui Statelor Unite, John Bolton, vorbește despre „receptivitate față de schimbul de teritorii dintre Kosovo și Serbia, ca parte a unui acord de normalizare a relațiilor dintre cele două entități balcanice”, ca și Franța care semnalează că e mai degrabă deschisă soluției, în timp ce ideea e criticată ferm de către Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pe motiv că poate provoca o reacție în lanț, poate cauza instabilitate în Peninsula Balcanică.

Situația unui acord între părți, mai ales pentru un scop nobil al încheierii unui acord de pace, este o variantă acceptată de dreptul internațional deoarece acordul de la Helsinki, din 1975, vorbește numai despre respingerea modificării prin violență a granițelor. În Europa am mai avut acțiuni pașnice de modificare a frontierelor dar pe lini prestabilite și existente: separarea Cehoslovaciei în 1993, iar în Balcani separarea Serbiei și Muntenegrului, 2006. Niciodată nu a fost, însă, vorba despre redesenări de frontiere, cu atât mai mult motivate etnic. Iar până la războiul ruso-georgian din august 2008, care a modificat de facto frontierele Georgiei prin recunoașterea unilaterală de către Rusia a independenței Abhaziei și Osetiei de Sud, și mai clar la anexarea Crimeei, în martie 2014, nu am avut de a face cu modificări de frontiere prin violență. Pun deoparte dezintegrarea fostei Yugoslavii și a URSS, care a dat naștere la state și înțelegeri prin acorduri post-conflict.

Începutul oricărei discuții privind modificarea frontierelor sau schimbul de teritorii pe criterii etnice, cu atât mai mult în Balcani, conține riscuri mari, chiar și prin referința simbolică la declanșarea Primului Război Mondial prin atentatul de la Sarajevo. În primul rând pentru că ar putea să urmeze un efect de domino, cu revendicări, cereri sau chiar acțiuni care să determine modificări de frontieră în Europa, un declanșator foarte explicit al războiului în regiune. Odată pornit tăvălugul revendicărilor, toate temeiurile istorice și toate frustrările venite din trecut vor răbufni.

În Balcanii de Vest sunt proiecte multiple pe această direcție: o Serbie Mare, cu municipalitățile sârbe din nordul Kosovo și cu Republica Sârbska din Bosnia Herzegovina ar fi o revendicare pe aceeași direcție, ca și o Albanie Mare, cu Kosovo, cu zona de nord a Macedoniei și municipalități din Muntenegru, chiar. Nu mai spunem că, odată pornită avalanșa, revendicări pot veni și de la statele membre UE, precum Croația, ca să nu mai vorbim despre ambițiile Ungariei, care ar putea formula revendicări la adresa teritoriilor unor state membre UE sau nemembre – vezi regiunea Voivodina din Serbia.

Dacă aceste discuții ar reaprinde flacăra unui discurs confruntațional, cu posibilitatea căderii în război deschis, lucrurile sunt mult mai grave pentru Uniunea Europeană ca atare: pe de o parte poate introduce tipul acesta de dispute între statele membre UE, blocând decizia în Uniune și fragmentând perspectivele de coagulare ale proiectelor comune. Dar poate cel mai important, aruncă în aer însăși spiritul, principiile și valorile europene în profunzimea lor. Într-adevăr, unul din principalele motoare ale Uniunii Europene a fost recunoașterea ca atare a entităților statale și spiritualizarea frontierelor, care sunt mărci cu relevanță mult mai redusă astăzi în trecut, nu de separare, când de coeziune. Apoi principiul statului democratic și al drepturilor minorităților ce pot trăi liber în orice stat e o marcă a europenismului. Una e simbolistica unei Europe Unite, în care toată lumea e, până la urmă, minoritate, alta e o redesenare a unor entități cu relativă puritate etnică, fapt ce ar declanșa fantomele istoriei și nevrozele trecutului pe care l-ar aduce întrun prezent și așa complicat, animat de mult prea multe tendințe negative și provocări dizolvante.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate