Evenimentul Zilei > Justitie > BUNURI DE PATRIMONIU, vândute ca la piaţă. Tablouri, icoane şi cărţi de cult verificate prin INTERPOL | VIDEO
BUNURI DE PATRIMONIU, vândute ca la piaţă. Tablouri, icoane şi cărţi de cult verificate prin INTERPOL | VIDEO

BUNURI DE PATRIMONIU, vândute ca la piaţă. Tablouri, icoane şi cărţi de cult verificate prin INTERPOL | VIDEO

Aproape o sută de bunuri culturale de patrimoniu, scoase la mezat fără documente legale, au fost descoperite de poliţiştii din întreaga ţară. Dintre acestea, 22 de tablouri, icoane, cărţi de cult şi piese de artă decorativă sunt verificate în baza de date a Poliţiei Române şi prin INTERPOL. O bună parte provin de pe piaţa neagră.

Direcţia de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române (I.G.P.R.)  a organizat, vineri, la nivel naţional, în colaborare cu Direcţia de Investigare a Fraudelor, o acţiune de control a societăţilor comerciale care au ca obiect de activitate vânzarea/cumpărarea de bunuri culturale mobile.
Cei peste 200 de poliţiştii şi specialişti din cadrul direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu cultural naţional, respectiv a Municipiului Bucureşti, au efectuat controale de specialitate la 114 agenţi comerciali care desfăşurau activităţi de comerţ cu bunuri culturale mobile.
Au fost identificate mai multe societăţi comerciale care, deşi aveau la vânzare bunuri cultural mobile, vindeau marfa ca la piaţă deoarece nu obţinuseră autorizaţia prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.
Au fost găsite  93 de bunuri suspecte care au fost sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei acestora, întrucât nu au putut fi prezentate acte privind provenienţa.  De asemenea, 22 de bunuri culturale –  tablouri, icoane, cărţi de cult, piese de artă decorativă, au fost ridicate urmând a se efectua verificări în baza de date OBIECTE a Poliţiei Române şi în cea administrată de OIPC Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni că provin din furturi.
De la una dintre societăţile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoţit echipa de poliţişti a afirmat că este un fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcţie de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Au fost identificate patru  persoane, din rândul deponenţilor bunurilor în regim de consignaţie, dar şi dintre administratorii societăţilor comerciale controlate, suspectaţi că au achiziţionat bunurile de pe piaţa neagră.

Consilierii de specialitate au aplicat şase sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 182/2000 republicată, în valoare totală de 36.000 lei, fiind suspendată activitatea societăţilor comerciale vizate până la intrarea în legalitate.

De asemenea, poliţiştii au făcut 29 sesizări către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum şi cu privire la existenţa unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societăţile comerciale verificate.

Au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.

De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În cazul a trei societăţi comerciale, poliţiştii de la structurile de investigare a fraudelor continuă controlul privind modul de înregistrare în evidenţele financiar-contabile a bunurilor comercializate, urmând a se sesiza în cazul constatării de infracţiuni de natură economică.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: