Iniţial, instanţa de judecată de la Tribunalul Vaslui i-a condamnat la închisoare cu suspendare, dar procurorii au formulat apel la Curtea de Apel Iaşi, care a decis condamnarea lui Rãzvan Bumbu, Gheorghe Damian si Sebastian Jitaru, la închisoare cu executare, potrivit vremeanouă.ro

 

În prezent, Bumbu este închis în Penitenciarul Arad,  Sebastian Jitaru a ajuns în Penitenciarul Bacãu, iar la Penitenciarul Vaslui este preotul Gheorghe Damian.

 

Potrivit unei completări a sentinţei, instanţa de judecată a dispus zilele trecute, ca în cazul eliberãrii condiţionate sau a evadãrii, primul care sã fie anunţat de acest lucru sã fie Cornel Onilã, fostul episcop de Huşi.

Decizia Curţii de Apel Iaşi a adus nemulţumiri în rândul celor care au reprezentat interesele celor trei preoţi inculpaţi în dosar.

 

“Încã o datã se demonstreazã cã atunci când sunt comenzi cu executare, acestea se executã. Sentinţa nu poate fi decât un exemplu pentru ceilalţi preoţi care ar mai avea curaj sã ridice glasul împotriva mai marilor bisericii”, spunea, la acel moment, unul dintre apãrãtorii preoţilor acuzaţi de santaj.

 

Scandalul a pornit în anul 2017 când Direcţia Naţionalã Anticorupţie (DNA) a fost sesizată că Rãzvan Bumbu, preot în parohia Vãleni si Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui au cerut fostului episcop Onilă suma de 50.000 de euro pentru ca un film compromuţător să nu ajungã pe masa Sinodului Metropolitan care a avut loc pe 15 iunie 2017. Ulterior, a fost acuzat de şantaj şi preotul  arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru reprezentând aceeaşi motiv al infracţiunii.

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, plângerea a fost fãcutã pe 12 iunie, la DNA, de cãtre Cornel Onilã, episcop al Episcopiei Husilor.

 

De fapt, cei trei preoţi condamnaţi, au solicitat ca înaltul prelat să intervină pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru funcţia de episcop vicar.

 

În referatul de arestare se precizeazã că  “în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe si Bumbu Rãzvan au amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmãririi penale au fost administrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori. Din coroborarea probelor a rezultat cã suspectul Damian Gheorghe a comis infractiuni de santaj. Bumbu Rãzvan ar fi fãcut aceleasi 

ameninţãri”.

 

Te-ar putea interesa și: