AFP transmite că au fost aproximativ 5000 de protestatari, dintre care mulţi purtau drapele ale Uniunii Europene. Ei au trecut prin faţa ambasadei Rusiei din Budapesta scandând "Europa, nu Moscova!".

Momentum, o mişcare politică nouă, a convocat marşul de luni, sub sloganul "Aparţinem Europei". Formaţiunea va participa la următoarele alegeri parlamentare, în aprilie anul viitor. Momentum s-a făcut cunoscută în Ungaria prin campania împotriva candidaturii Budapestei la statutul de gazdă a Jocurilor Olimpice din 2024.

"Sănătatea, educaţia, transportul se deteriorează. Luptăm să facem să meargă treaba zi de zi", a afirmat liderul mişcării, Andras Fekete-Gyor, în faţa mulţimii.

Reuters menţionează că, în ciuda protestelor, prim-ministrul Orban este în continuare foarte bine cotat în sondajele de opinie. La sfârşitul săptămânii trecute, el a dat însă înapoi în privinţa unei legi controversate privind învăţământul superior, anunţând că va da curs cererilor de la Bruxelles şi va amenda prevederile care sunt considerate atacuri la libertatea academică.