Gruevski, prin politica sa în diferendul cu Grecia, dar şi prin autoritarismul pe plan intern, a ţinut Macedonia departe de NATO şi UE, dar în cele din urmă a eşuat.

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski, care a fugit din ţara sa pentru a evita închisoarea, a utilizat o maşină diplomatică ungară, a anunţat joi poliţia din Albania, ţară prin care acesta a trecut, transmite AFP. "Gruevski a ieşit, pe 11 noiembrie 2018, în jurul orei 19,11, de pe teritoriul albanez prin postul de frontieră Hani i Hotit, pentru a trece în Muntenegru", conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al poliţiei de la Tirana, transmite Agerpres.

Nikola Gruevski a fost pasager într-o "maşină a ambasadei ungare la Tirana", cu număr de corp diplomatic, a adăugat poliţia. Potrivit aceleiaşi surse, citate de agenţia EFE, "în ziua de 11 noiembrie nu exista niciun aviz la frontieră sau mandat de căutare şi arestare pe numele lui Gruevski". Conform poliţiştilor albanezi, acest mandat a fost trimis de Skopje pe 13 noiembrie. Pentru moment încă nu se ştie cum a reuşit Gruevski să intre din Macedonia pe teritoriul albanez.

Ziarul sârb "Politika" a relevat joi că fostul premier macedonean a reuşit să treacă această primă frontieră noaptea graţie unui paşaport fals şi purtând ochelari de soare şi o pălărie. Conform presei albaneze, când a trecut pe la Hani i Hotit, Nikola Gruevski a fost însoţit de şofer şi un angajat al ambasadei ungare, care s-au reîntors în Albania în mai puţin de o oră cu aceeaşi maşină, dar fără fostul prim-ministru. Acesta a anunţat marţi pe Facebook că se află la Budapesta şi că a cerut azil politic în Ungaria.

Actualul premier macedonean, Zoran Zaev, a îndemnat miercuri Ungaria să nu le ofere 'un refugiu infractorilor' şi 'să respecte practica internaţională', abţinându-se să primească o persoană condamnată într-un stat de drept şi vizată de un mandat internaţional de arest. Fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski a cerut azil la o reprezentanţă diplomatică ungară din afara Macedoniei, a indicat joi guvernul de la Budapesta, transmite Reuters.

Joi, într-o conferinţă de presă, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că Gruevski a depus o declaraţie de intenţie pentru a cere statutul de refugiat la o misiune diplomatică ungară din afara Macedoniei, refuzând să precizeze despre ce ţară este vorba sau cum a ajuns Gruevski la Biroul pentru Imigrări şi Azil din Budapesta, unde a depus în fapt documentele de azil şi a fost audiat. 'Din câte ştiu, a făcut o declaraţie referitoare la ameninţări la siguranţa sa (…) ceea ce a justificat ca audierea sa să fie întreprinsă nu într-o zonă de tranzit, ci la Budapesta', le-a declarat Gulyas reporterilor.

El a refuzat să spună dacă guvernul ungar a fost implicat în a-l ajuta pe Gruevski să ajungă de la ambasadă la Budapesta sau dacă acesta a sosit pe cale terestră sau aeriană. Şeful de cabinet a afirmat că Ungaria nu a jucat un rol în ieşirea lui Gruevski din Macedonia.

Gulyas a mai afirmat că Budapesta nu a primit încă nicio cerere oficială de la Skopje de extrădare a lui Gruevski, insistând că Ungaria va acţiona 'în conformitate cu legile' dacă acest lucru se va întâmpla. El a mai precizat că între cele două state există un acord de extrădare.

 

Te-ar putea interesa și: