Evenimentul Zilei > International > Ungaria a luat faţa României. Budapesta a comandat 44 de tancuri Leopard 2A7 + și 24 de tunuri autopropulsate PzH 2000
Ungaria a luat faţa României. Budapesta a comandat 44 de tancuri Leopard 2A7 + și  24 de tunuri autopropulsate PzH 2000

Ungaria a luat faţa României. Budapesta a comandat 44 de tancuri Leopard 2A7 + și 24 de tunuri autopropulsate PzH 2000

Ministerul Apărării al Ungariei a semnat un contract pentru achiziția a 44 de tancuri de tip Leopard 2A7 + și a 24 de tunuri autopropulsate PzH 2000 cu compania germană Krauss-Maffei Wegmann.

Contractul, semnat joia aceasta de Ungaria, are o valoare de peste 500 de milioane de euro și include un număr de 12 tancuri Leopard 2  adiționale, care urmează să fie folosite pentru instruirea echipajelor.

Ministrul apărării al Ungariei, Tibor Benko, a declarat faptul că prin semnarea acestui acord, forțele armate ale celor două țări și-au consolidat buna și extinsa cooperare.

Potrivit surselor Ministerului de Apărare al Ungariei, noile vehicule de luptă vor înlocui tancurile T-72 de producție sovietică și de asemenea vechile sisteme de artilerie sovietică.

Tancul Leopard 2 se găsește în dotarea multor armate din lume, și este considerat ca unul dintre cele mai bune vehicule de luptă din categoria sa.

Tancul Leopard 2 este înarmat cu un tun lis cu un calibru de 120 mm produs de către compania  Rheinmetall.  Rheinmetall realizează, de asemenea, o gamă largă de muniții pentru tancul Leopard 2, de asemenea furnizând  sistemele de tragere și sistemul de comandă și control al tancului.

Puternicul tun PzH 2000 este unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie din lume, capabil să ofere suport de artilerie  într-o gamă largă de scenarii operaționale.

 Acest sistem de arme combină o raza lungă de acțiune –  poate efectua trageri cu muniția standard NATO până la distanțe de 30 sau 40 de kilometri și poate angaja ținte aflate la distanțe de până la 56 km cu muniții cu rază de acțiune sporită, în același timp având o mobilitate excelentă pe câmpul de luptă. Aceste vehicule blindate s-au dovedit a fi foarte eficiente în cadrul armatelor germane și olandeze . PzH 2000 este produs în comun de Rheinmetall Defense și Krauss-Maffei Wegmann, iar Rheinmetall este responsabil pentru producerea a aproximativ 50% dintre componentele sistemului de artilerie.

Cu doar câteva zile în urmă, Ungaria a comandat de asemenea 16 elicoptere multifuncționale  de tip H225M de la Airbus ca parte a unui nou program, al cărui scop ar fi întărirea capacității armatei maghiare.