Când eram mici, problemele erau ultima noastră grijă! Se pare că neajunsurile devin tot mai multe, iar noi am uitat ce înseamnă să râdem cu adevărat. Așadar, Monica Burcea este psihologul care a fondat singurul Centru de Terapie prin Râs din România, ce are ca scop readucerea zâmbetului pe fața locuitorilor Bucureștiului.

Un copil râde în medie de 400-500 de ori pe zi, iar un adult doar de 18 ori pe zi. Pesemne că totul pleacă de la societatea care ne cere să fim prea serioși. Astfel, Monica a demonstrat prin studii că terapia prin râs este una dintre puținele modalități prin care putem relua legătura cu copilul din noi.

“Copilul din tine îți aduce aminte de cum râdeai atunci când erai mic și nu aveai probleme. Schimbarea la 90° are loc după ce copilul intră la școală. Atunci face cunoștință cu primele interdicții și cu regulile.  Atunci învață că pe cât ești mai serios, cu atât ești luat mai bine în seamă. Doar așa ești considerat un om valoros. Seriozitatea este utilă, însă nu trebuie să devină o stare de fapt, oamenii au nevoie și de veselie, de momente de relaxare în viața lor. Nu încetăm să râdem pentru că îmbătrânim, îmbătrânim din cauză că am încetat să râdem”, a povestit psihologul pentru EVZ.

Așa cum avem o igienă fizică, trebuie să avem și o igienă psihică, iar  Monica Burcea a avut ca punct de pornire studiile științifice care atestă că râsul și atitudinea pozitivă sunt soluții care ne pot ajuta să trecem mai ușor peste provocări.

“Trăim într-o societate în care provocările zilnice, stresul, problemele financiare, sunt factori care influențează calitatea vieții oamenilor. Avem nevoie să echilibrăm balanța stresului învățând să descoperim starea de bine din lucrurile simple, mici, la îndemâna noastră, și să zâmbim mai des”, a dezvăluit ea.

În acest sens, a apărut Centrul de Terapie prin Râs Mandarin, unde oamenii au parte atât de amuzament, relaxare cât și de metode practice pentru dezvoltare personală. Atelierele de terapie prin râs abordează subiecte precum: istoricul râsului, lucrul cu teama de penibil, eliberarea blocajelor și dezvoltarea spontaneității, umorul în relațiile sociale, elemente și tehnici de auto-control emoțional, toate însoțite de exerciții practice, amuzante.

“Din 2012, atelierele se țin săptămânal. Oamenii vin, râd, se distrează, își reîncarcă bateriile și descoperă o altă modalitate de abordare a provocărilor zilnice. Succesul acestui tip de seminar ne-a adus în școli și licee. Am fost la școli de vară și am ținut o muțime de activități la săptânile ALTFEL. Activitățile i-au ajutat pe copii și pe adolescenți să le descopere pe cele care dezvoltă inteligența emoțională, mai puțin luată în calcul  în școlile noastre.  Activitățile desfășurate în școli și licee au avut ca scop cunoașterea propriilor emoții, dezvoltarea încredererii în sine și atitudinea pozitivă față de viață” a mai adăugat psihologul pentru EVZ.

Acum, prin intermediul Centrului și al voluntarilor care iau parte la acțiuni umanitare, Monica ne îndeamnă să ne implicăm în campania lor de a face Bucureștiul să-și reamintească faptul că poate să zâmbească. Acțiunea se va desfășua între 12 și 14 august, dar habar nu ai când și unde o să primești un îndemn de a zâmbi. Campania a inceput în august 2013, în parcurile Capitalei, unde oameni simpli, de toate vârstele, au primit baloane colorate, citate despre zâmbet, despre fericire, și cine a dorit, a oferit în schimb un zambet într-o fotografie. Pozele vor fi folosite pentru a le reaminti oamenilor că încă mai pot zâmbi.

“Anul acesta ne-am gandit că sigur mai sunt oameni dornici să susțină astfel de inițiative. Avem sprijinul platformei de crowdfunding crestemidei.ro, iar implicarea fiecărei persoane poate ajuta un om să zâmbească! Tot ce aveți de făcut este să vă logați și să susțineți proiectul ‘București zâmbește’. În momentul de față, proiectul a colectat 25% din suma necesară desfășurării  (1600 RON pentru materiale de oferit, costuri de logistică) și mai avem la dispoziție 17 zile. Cu 30 RON, îți poți cumpăra 2 cafele la Starbucks sau poți ajuta un om să-și reamintească să zâmbească. În august, veți avea toate șansele să vedeți echipa împreună prin oraș!”.