Totul a început de la o decizie a reprezentanţilor Distrigaz Sud, care au pus poprire pe toate conturile ELCEN. Această măsură prezintă un risc major: producția de energie poate fi oprită chiar din acest weekend, conform Agerpres.

Distrigaz Sud Rețele a instituit poprire pentru suma de 11,67 milioane de lei și potrivit unui comunicat ELCEN.

"Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziția executorului judecătoresc, mandatat de către directorul general Distrigaz Sud Rețele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă și asupra terților popriți, clienți ai ELCEN, printre care și RADET București. Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Rețele pentru suma de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor naturale. Precizăm că debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalități de întârziere s-a achitat cu depășirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET București a obligațiilor de plată înregistrate față de Electrocentrale București, ce depășesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei", se arată într-un comunicat de presă transmis de Distrigaz Sud Rețele.

În prezent, Primăria Municipiului București are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, ce reprezintă subvenția aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN.

"Conform OG 36/2006, plata subvenției trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului București în termen de 15 zile de la primirea decontului. Scadența acestei obligații de plată, la data prezentei, este depășită în mod nejustificat. Din cauza acestui blocaj, ELCEN se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare și serviciile aferente, de transport și distribuție, și, pe cale de consecință, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producția de energie electrică și termică să fie sistată”, mai menționează sursa citată.

În acelaşi context, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat miercuri că RADET are o datorie față de ELCEN pe care trebuie să o achite. În caz contrat, ELCEN intră în incapacitate de plată și nu va putea livra agent termic și apă caldă către RADET.