Evenimentul Zilei > International > British Petroleum va plăti miliarde de dolari afaceristului român Frank Timiș printr-o „tranzacție suspectă”
British Petroleum va plăti miliarde de dolari afaceristului român Frank Timiș printr-o  „tranzacție suspectă”

British Petroleum va plăti miliarde de dolari afaceristului român Frank Timiș printr-o „tranzacție suspectă”

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) ar fi agreat să plătească redevențe cuprinse între 9 miliarde de dolari și 12 miliarde de dolari omului de afaceri de origine română Frank Timiș, pentru un perimetru de gaze din Senegal.

Frank Timiș ar fi preluat perimetrul, în 2017, printr-o “tranzacție suspectă în domeniul energiei”, potrivit unei investigații BBC, informează flux24.ro. La momentul tranzacției, BP a plătit 250 de milioane de dolari către afaceristul român. Totodată, potrivit documentelor BBC, omul de afaceri român ar fi plătit, în Marea Britanie, un impozit pe venit de doar 35,2 lire sterline în 2017, în timp ce, în 2016, nu a plătit niciun ban. Omul de afaceri, care trăiește într-un penthouse închiriat, în Londra, cu 14.000 de lire sterline pe lună, ar fi reușit să evite plata taxelor prin artificii fiscale, transmite Profit.ro.

 

“Aceste acuzații sunt complet false. Nu există nicio faptă ilegală în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond. Concesiunea a fost o investiție foarte riscantă și o investiție speculativă care a venit cu obligația unor investiții substanțiale. La momentul în care concesiunea a fost preluată nu fuseseră descoperite hidrocarburi și existau șanse mari să nu fie găsite niciodată”, a replicat compania lui Timiș.