Evenimentul ZileiInternationalBritanicii au dat verdictul în scandalul AstraZeneca. „Vaccinul este sigur”

Britanicii au dat verdictul în scandalul AstraZeneca. „Vaccinul este sigur”

Britanicii au dat verdictul în scandalul AstraZeneca. „Vaccinul este sigur”
Britanicii încă mai cred că vaccinul AstraZeneca este sigur, în pofida temerilor de cheaguri de sânge. Potrivit unui sondaj recent, trei din patru persoane s-ar vaccina cu serul respectiv.

Sondajul vine după ce persoanele sub 30 de ani au fost sfătuite să opteze pentru un alt tip de vaccin și după ce autoritățile de reglementare au indicat o șansă de un milion de a muri din cauza unui cheag de sânge – tromboză.

75 % dintre britanici consideră serul AstraZeneca ca fiind sigur

Joi, s-a anunțat că grupul de vârstă sub 30 de ani va primi jab-uri alternative – cu prioritate pentru dozele de Pfizer sau Moderna sau pentru Janssen-ul unic, care se va efectua în această vară.

În ciuda temerilor de tromboză, un sondaj efectuat de YouGov pentru The Times a constatat că 75% dintre britanici considerau că serul AstraZeneca este sigur.

Dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, aproape două treimi au spus că el este sigur, în timp ce 68% dintre tinerii între 25 și 49 de ani au spus același lucru.

Doar 13% dintre adulți din toate categoriile de vârstă considerau că vaccinul este nesigur, în timp ce 12% nu știau.

Ce spun britanicii despre vaccinul Pfizer

Nivelul general de încredere în acest ser este doar puțin mai mic decât vaccinul Pfizer / BioNTech, care a fost considerat sigur de 78% dintre cei chestionați.

Se întâmplă în timp ce miniștrii și oamenii de știință guvernamentali intensifică eforturile pentru a liniști publicul despre siguranța vaccinului AstraZeneca.

Matt Hancock a spus că toată lumea ar trebui să folosească vaccinul, iar riscul de a se forma un cheag pe creier e același cu „a lua un zbor pe distanțe lungi”.

Secretarul pentru sănătate i-a îndemnat pe cei sub 30 de ani să folosească serul pentru a-i proteja pe cei dragi și pentru a evita riscul unui Covid îndelungat, adăugând că există „mai mult decât suficient” Moderna și Pfizer pentru acest interval de vârstă.

În Marea Britanie există aproape 10,2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, dintre care 1,6 milioane au primit deja primul lor vaccin.

Risc de coagularea sângelui – 1 la 250.000

Riscul de coagulare din respectivul ser – 79 în doze de 20 milioane, sau unul la 250.000 – este mic în comparație cu alte urgențe medicale.

Două din 1000 de femei sunt susceptibile să dezvolte un cheag de sânge în timpul sau după sarcină. Trei la sută din pasagerii avionului riscă, la fel.

Profesorul Van-Tam a subliniat ieri că riscul de a dezvolta un cheag de sânge a rămas foarte puțin probabil, adăugând: „Nu poți ridica acestă întrebare până nu ai implementat literalmente zeci de milioane de doze”.

El a spus că mișcarea sub 30 de ani este o simplă „corecție a cursului”.

Între timp, cifrele săptămânale oficiale publicate ieri au arătat că decesele provocate de coronavirus au scăzut cu 92% de la vârful celui de-al doilea val din ianuarie.

Matt Hancock a spus că vaccinurile rup în mod clar legătura dintre cazurile Covid și decesele din Marea Britanie și salvează „mii de vieți”, scrie thesun.co.uk.


Accesează: