Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat, joi, într-o informare privind cazurile confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), că până în 4 aprilie au fost raportate la INSP-CNSCBT 1.178 de secvenţieri.

Aceste rezultate au fost raportate de cinci laboratoare: INCDMM “Cantacuzino”, INBI “Prof. Dr. Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau”.

Astfel, au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 670 de cazuri cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu cea braziliană (P.1).

“Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană B.1.351 este o femeie în vârstă de 69 de ani, având judeţ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică”, au precizat reprezentanţii CNSCBT.

Sursa citată a amintit că unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K.

“Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a explicat CNSCBT.

Până în 4 aprilie, rata de confirmare cu VOC a fost de 57,4%.

De asemenea, au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), toate la persoane confirmate cu varianta britanică B.1.1.7.

Pe judeţe, cele mai multe cazuri confirmate cu varianta britanică au fost în Bucureşti – 269, urmat de judeţele Timiş – 75, Suceava – 66, Cluj – 42, Iaşi – 39, Ilfov – 31.

Numărul judeţeler care nu au raportat cazuri confirmate cu variante care provoacă îngrijorare a scăzut la şase.