Cu toate acestea, mai multe decizii au rămas neaccesibile publicului, precum data la care a fost împins Brexit-ul, condițiile și anagamentul preconizat al „cooperării sincere” a Marii Britanii, conform Politico.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat miercuri că s-ar putea rezolva frontiera nord-irlandeză în cazul în care Regatul Unit va opta pentru o uniune vamală cu UE.

Theresa May a cerut Uniunii Europene o extindere a termenului de ieșire până la 30 iuni, pentru a putea continua negocierile cu laburiștii pentru găsirea unei soluții care să fie sprijinită în Camera Comunelor.

Conform unor surse diplomatice, ei sunt de acord cu o amânare, dar există puncte de vedere diferite asupra termenului şi condiţiilor.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au o întrevedere înaintea summitului în încercarea de a ajunge la o poziţie comună, informează Agerpres.

Parlamentarii au aprobat, cu 420 de voturi pentru şi 110 împotrivă, moţiunea guvernului. Guvernul a fost nevoit să supună la vot decizia după ce parlamentul britanic a adoptat luni o lege care îi dă puterea să supervizeze şi să efectueze schimbări în solicitarea Theresei May de a prelungi perioada de negociere a articolului 50 al Tratatului pentru a doua oară, scrie Agerpres. 

Discuţiile cu opoziţia laburistă pentru a încerca ieşirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunţat între timp guvernul britanic, dând de înţeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse. Calificând drept „constructive” ultimele discuţii din cursul după-amiezii de marţi, guvernul a subliniat într-un comunicat că "cele două părţi au convenit să se revadă joi, după încheierea Consiliului European" consacrat Brexitului. 

Dialogul cu Partidul Laburist a fost lansat miercurea trecută, în contextul incapacităţii premierului Theresa May de a obţine votarea acordului de divorţ cu UE de către Parlamentul britanic.

Te-ar putea interesa și: