„Voi continua să pledez pentru o soluție bună, dar noi, în UE, trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care nu se va ajunge la un accord”, a spus Merkel în fața Camerei Deputaților din Germania, în prima zi a preluării președinției rotative de șase luni a blocului comunitar.

De partea sa, guvernul britanic a dat asigurări cu privire la dorința sa de a „continua să lucreze constructiv cu Uniunea Europeană”.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au lansat,luni, negocieri intense asupra relației lor post-Brexit, pe durata a cinci săptămâni, cu voința comună de a avansa în cele din urmă pentru a evita un „dezacord” potențial dezastruos, la sfârșitul anului.

Marea Britanie, care a părăsit UE la 31 ianuarie, continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie.

Dacă până atunci nu s-a negociat niciun acord, singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele vamale ridicate și controalele stricte, se aplică relațiilor comerciale dintre acești parteneri.

Brexitul va constitui unul dintre cele două dosare majore ale acestei președinții germane a UE, cu negocierea dificilă a unui plan de redresare a economiei europene în urma crizei de coronavirus, fără precedent de dură.

„Într-o situație excepțională, avem nevoie de soluții speciale pentru ca Europa să poată ieși întărită din această criză extraordinară”, a declarat Angela Merkel, miercuri.

La putere, fără întrerupere,  timp de 15 ani, un record de longevitate pentru un lider în Europa, cancelarul Germaniei o șansă unică de a intra definitiv în istoria europeană și de a șterge imaginea proastă lăsată de „ortodoxia bugetară”  în timpul crizei economice a Greciei din 2011.

Președinția germană a UE va începe cu un summit al liderilor europeni ,organizat pe 17 și 18 iulie, la Bruxelles, decisiv pentru viitorul Europei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE