Evenimentul Zilei > International > BREXIT cu surprize „backstop”. Îngrijorări la Bruxelles. Negocieri deschise pentru „toate rezultatele”
BREXIT cu surprize „backstop”. Îngrijorări la Bruxelles. Negocieri deschise pentru „toate rezultatele”

BREXIT cu surprize „backstop”. Îngrijorări la Bruxelles. Negocieri deschise pentru „toate rezultatele”

Liderii europeni vor sublinia necesitatea ca UE să se pregătească pentru "toate rezultatele posibile" la finalul negocierilor asupra retragerii Marii Britanii din Uniune, inclusiv pentru lipsa unui acord, potrivit unui proiect de concluzii pentru viitorul summit european

Liderii europeni vor sublinia necesitatea ca UE să se pregătească pentru "toate rezultatele posibile" la finalul negocierilor asupra retragerii Marii Britanii din Uniune, inclusiv pentru lipsa unui acord, potrivit unui proiect de concluzii pentru viitorul summit european, consultat miercuri de AFP, informează Agerpres.

În acelaşi text, care s-ar putea încă modifica până vineri 29 iunie, data când va avea lor reuniunea celor 27 de lideri ai ţărilor din UE, exceptând Marea Britanie, Consiliul European subliniază "îngrijorarea" sa cu privire la absenţa de "progrese substanţiale" în dosarul privind frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, în timp ce Bruxellesul şi Londra încearcă să găsească o soluţie mulţumitoare care să împiedice revenirea la o delimitare fizică.

Consiliul le cere astfel statelor membre şi diferitelor părţi implicate "să-şi accelereze munca de pregătire la toate nivelurile şi pentru toate rezultatele" posibile.

"Practic nu am ajuns nicăieri, în condiţiile în care aşteptăm în continuare Marea Britanie, inclusiv în problema 'backstop'-ului pentru Irlanda", a notat un responsabil european sub acoperirea anonimatului.

Aşa-numita soluţie "backstop" constă într-o "plasă de siguranţă" care să se aplice în lipsa unei soluţii mai bune negociate între Londra şi Bruxelles şi care prevede o aliniere reglementară a Irlandei de Nord la UE după Brexit.

Marţi seara, Bruxellesul şi Londra au publicat o declaraţie comună în care se subliniază progresele în negocierile asupra unor puncte tehnice. Însă negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a atenţionat în acelaşi timp cu privire la "serioasele divergenţe" care se menţin asupra dosarului irlandez.