Vremea de iarnă și ninsorile sunt pe cale să se instaleze, mai devreme decât în alți ani, pe continentul european. Deja, a nins abundent în nordul Sloveniei, iar în unele locuri stratul de zăpadă a atins și până la 70 de centimetri.

Vremea s-a răcit, iar termometrele au indicat și până la minus 5 grade Celsius. Circulația pe șosele a fost îngreunată din cauza poleiului care s-a așezat pe asfalt, iar în anumite zone drumurile au fost blocate din cauza copacilor rupți de viscol și de furtuni.

Și în Alpii italieni zăpada s-a așternut, atingând, prin anumite zone, în Dolomiți, grosimea de 50 de centimetri. Astfel, potrivit estimărilor furnizate de meteorologi, sezonul de schi ar putea să înceapă mai devreme decât în alți ani, în mai puțin de o lună și jumătate.

Pe de altă parte, specialiștii în meteorologie atrag atenția asupra înaintării unor sisteme de înaltă presiune, care se manifestă deasupra Polului Nord și care va impinge vortexul polar spre zonele mai calde, din sud, după cum arată Severe Weather Europe. Extinderea acestui sistem de înaltă presiune a făcut ca vortexul polar să se manifeste în estul Canadei și în Statele Unite, dar și nordul și vestul Europei.

Vortexul polar asupra Europei

Valul de aer polar va afecta, în perioada următoare, atât America de Nord, cât și Europa, atrag atenția meteorologii.

Dacă în primele zile ale toamnei, temperaturile au fsot peste media celor normale, specialiștii atrag atenșia că din weekendul care urmează, un val de aer polar va lovi Europa. Temperaturi scăzute urmează să se înregistreze până la mijlocul săptămânii următoare.

În cea mai mare parte a continentului European vântul va bate cu putere, iar temperaturile vor coborî la valori cu cel puțin 10 grade mai reduse decât cele normale pentru această perioadă. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în Franța și Germania.