„Agentul a contactat ofițerul leton pentru a încerca să-l recruteze în sensul de a-i preda material clasificat care ar putea fi apoi folosit de serviciile secrete ale Rusiei împotriva Letoniei”, a anunțat serviciul de securitate leton, într-un comunicat. Oficialii acestei țări mai transmit și că agentul rus a fost arestat

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a contactat ofițerul leton în iulie și a fost arestat în noiembrie. El riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat. Contactată de AFP, ambasada Rusiei în Letonia a refuzat comentariile. Moscova respinge regulat astfel de acuzații.

Activitatea de spionaj rus în Letonia – dar și în celelalte state baltice Estonia și Lituania – a crescut de când Moscova a anexat Crimeea în 2014, iar tensiunile cu Occidentul au crescut și ele, în sprijinul rebelilor din estul Ucrainei.

În 2018, Jurijs Stilve a fost găsit vinovat de spionaj pentru Rusia și a primit trei ani de probațiune, în timp ce dispeceratul de întreținere a căilor ferate Aleksandrs Krasnopjorovs a fost închis timp de peste trei ani pentru transmiterea materialelor de supraveghere video NATO către Rusia.

De asemenea, Olegs Buraks, fost ofițer al Poliției și Ministerului de Interne din Letonia, așteaptă în prezent un proces pentru suspiciunea că a spionat pentru Moscova.

Sursa: The Moscow Times