Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenţia, într-un document postat pe site-ul propriu, că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România.

„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii. Acest risc este motivat, de asemenea, de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare.

În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”.

Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate din cauză că acordurile încheiate între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze, încetează la 31 decembrie 2019.

Până acum, Transgaz afirmă, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina