Evenimentul Zilei > Actualitate > BREAKING NEWS. Masca, obligatorie peste tot în România! Anunțul e cât se poate de clar
BREAKING NEWS. Masca, obligatorie peste tot în România! Anunțul e cât se poate de clar

BREAKING NEWS. Masca, obligatorie peste tot în România! Anunțul e cât se poate de clar

Situația tinde să se agraveze, iar oficialii iau în calcul de mult timp scenariul în care masca să devină obligatorie peste tot. Dar acum devine problemă de câteva zile.

România se confruntă în ultima perioadă cu o creștere alarmantă de infectări cu coronavirus. Au fost luate mai multe restricții și există chiar posibilitatea purtarea măștii să devine obligatorie în România, în spațiile deschise. În prezent, purtarea măștii este necesară în aer liber, dacă intră în discuție zonele aglomerate, în anumite intervale de timp.

În anumite județe cu rate de infectare mari se discută deja despre obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice în special în localitățile ce ar putea fi vizate de carantină. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, ia în calcul obligativitatea purtării măștii afară, în condițiile în care criza se va agrava.

„Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a afirmat Arafat la Digi 24.

El a povestit că a dat peste o persoană care nu purta mască, deși ar fi trebuit să o facă. Eu vă spun, astăzi dimineață, coborând în bloc, în lift, s-a deschis între etaje liftul să urce o domnișoară. Era fără mască. Am rugat-o să nu urce. Pur și simplu. Și acest lucru trebuie să-l facă oricare dintre noi.

Omul din lift

Am rugat-o să nu urce, pentru că nu avea mască. Dacă urca, cu siguranță reacția mea era să cobor eu și să aștept să iau alt lift. Asta ar fi fost reacția mea. Pentru că nu mai putem suporta acest lucru. În lift stai cu omul de la etajul 10 până la parter, deja dacă tușește, strănută sau nu poartă mască, poți să ieși de acolo infectat. Deci, nu merge”.

Oficialul DSU a explicat: „Masca este un mijloc de a-l proteja și pe cel sănătos, dar și pentru a preveni ca cel infectat, care nu știe de multe ori că este infectat (asimptomaticul), să răspândească boala la alții. Purtarea măștii previne să facem rău altora”.