Evenimentul Zilei > International > Guvernul înăspreşte interdicţiile: Masca va fi purtată şi acasă?
Guvernul înăspreşte interdicţiile: Masca va fi purtată şi acasă?

Guvernul înăspreşte interdicţiile: Masca va fi purtată şi acasă?

Noi restricţii bat la uşă. Guvernul recomandă masca pe faţă în familie, de asemenea şi musafirii trebuie să poarte acest accesoriu care devine obligatoriu în tot mai multe zone ale ţării.
De astăzi va intra în vigoare noua ordonanţă semnată de primul ministru italian Giuseppe Conte, care într-o conferinţă de presă a anunţat noile măsuri pentru stoparea coronavirusului. Cea mai tare, apare obligaţia de a purta măştile chiar şi în aer liber acolo unde nu se poate păstra o distanţă de cel puţin 1 metru între indivizii prezenţi, cu excepţia faptului dacă aceştia convieţuiesc.
Guvernul a tăiat regiunilor posibilitatea de a acţiona autonom pentru a slăbi măsurile de securitate a sănătăţii, care pot doar să fie înăsprite, fără a consulta ministerul Sănătăţii. Noua orodnanţă intră în scenariul care se apropie de starea de urgenţă,  ordonanţă prelungită până la 31 ianuarie. „Trebuie  avută o mare atenţie şi în familie”, a ameninţat Conte.
Giuseppe Conte a apărat măsurile guvernului încă din martie în privinţa gestionării pandemniei, acţionând cu „rigoare, coeziune, participarea tuturor şi simţul responsabilităţii. Dacă respingem această disponibilitate de a face ceva pentru binele comun, vom ajunge să ne aflăm într-o mare dificultate”. Pentru acest motiv au fost introduse măsuri mai riguroase în sensul protejării deschiderii şcolilor şi a activităţilor comerciale. Curba contagierii este în creştere, iar Conte a considerat necesară  prelungirea stării de maximă atenţie.

Musafirii cu masca pe faţă

Cele 3.678 de cazuri de ieri sunt un important clopoţel de alarmă pentru a mări starea alertei, mai ales că cele mai importante focare de contagiere se verifică în interiorul grupurilor familiare. Şi pentru acest motiv Giuseppe Conte sfătuieşte de „a fi atenţi şi în familie. Recomand masca dacă vin musafiri în casă”. Unica excepţie în privinţa măştilor este derogarea de la purtare în locuri izolate, pe câmpuri, grădini sau parcuri unde există certitudinea că nu pot fi întâlnite persoane.

În toate celelalte cazuri este obligatorie purtarea în permanenţă a măştii. Sunt scutiţi doar copiii sub 5 ani, persoanele cu dificultăţi respiratorii şi cei care fac sport, dar aceştia va trebui s-o aibă asupra lor. „Grija pentru sănătate trebuie să fie pe primul loc. E necesară transparenţa, noi vom publica toate datele. Această măsură ridică la un nivel şi mai înalt precauţiile pentru a nu ne întoarce la faza insuportabilă a carantinării”, a subliniat primul ministru italian.
Această atitudine de maximă rigoare s-a dovedit necesară având în vedere constanta şi îngrijorătoarea creştere a contagierlor în ţară, pentru „a evita noi măsuri restrictive pentru  activităţile productive”. Rămân în continuare valabile măsurile adoptate până acum pentru carantină acolo unde e cazul şi distanţarea, fără nicio posibilitate de a le anula cum părea posibil în urmă cu câteva săptămâni. „Datele ne spun că contagierea creşte şi e necesar să ridicăm gradul de atenţionare”, a spus Roberto Speranza, avertizând şi pentru viitor, fiindcă „lunile care vor urma vor fi şi mai dificile”, notează Il Giornale.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: