Statuia fostului prim-ministru britanic Winston Churchill, amplasată în Piața Parlamentului din Londra, a fost învelită și pusă într-o cutie pentru a fi protejată în timpul demonstrațiilor anti-rasiste, anunțate în semn de solidaritate cu mișcarea „Black Lives Matter”.

În acest context, Boris Johnson denunță ca fiind „absurd și rușinos” faptul că s-a ajuns în situația în care un monument național riscă să fie atacat de protestari.

„Statuia lui Winston Churchill din Piața Parlamentului reprezintă o perpetuă evocare a contribuției sale în ceea ce privește salvarea țării- și a întregii Europe- de un tiran fascist și rasist(…)Da, uneori a spus lucruri care erau și care rămân inacceptabile, dar a fost un erou și își merită pe deplin monumentul.

Nu putem să ne rescriem sau să ne cenzurăm trecutul. Nu putem să ne prefacem că am avut o altă istorie. Statuile au fost ridicate de generațiile anterioare, care aveau viziuni diferite, o altfel de înțelegere a ceea ce este bine și ceea ce este rău”, a scris premierul.

Premierul britanic a mai punctat că manifestaţiile anti-rasiste din ultimele zile au fost „luate ostatice de extremişti”.

„Singura atitudine responsabilă pe care o putem avea este să ne distanțăm de aceste manifestaţii” a adăugat el.

Mai multe simboluri ale trecutului colonial al Regatului Unit au fost recent ţinta unor manifestanţi, care au protestat împotriva morţii afro-americanului George Floyd, asfixiat de un poliţist alb în SUA.

În urmă cu câteva zile, statuia lui Churchill a fost măzgălită cu textul „A fost un rasist”.

Revolta împotriva rasismului degenerează în lupte de stradă la Londra?

Poliția din Londra avertizează că lucrurile ar putea degenera în weekend și că nu sunt excluse ciocniri de stradă între manifestanții de extremă stânga și grupurile de extremă dreapta.

Oamenii legii au început să se pregătească pentru un adevărat război pe străzile Capitalei după ce Democratic Football Lads Alliance (DFLA), o rețea apărută ca urmare a atacurilor teroriste care au lovit Marea Britanie în 2017, a anunțat că organizează sâmbătă o manifestație în jurul statuii lui Churchill pentru a o apăra de atacurile grupurilor Black Lives Matter. Cunoscutul activist de dreapta Tommy Robinsom a lansat și el un apel pentru apărarea monumentelor și a statuilor atacate de manifestanții antirasism.

Robinson a postat pe internet un scurt videoclip în care a acuzat poliția că a fost moale și a permis manifestanților să distrugă monumente și statui de teamă să nu aibă parte de o publicitate proastă înfruntând protestatari care nu erau albi. „Dacă pentru tine contează cât de puțin țara noastră, istoria noastră, cultura noastră, identitatea noastră, sper că vei fi la Londra sâmbăta viitoare”.

Imformațiile prezentate de presa de limbă engleză indică faptul că și alte grupuri intenționează să se alăture contramanifestațiilor, inclusiv „Veteranii împotriva terorismului”, și motocicliștii de la „Hells Angels”. Primele confruntări au avut deja loc. Duminică, suporterii WestHam au atacat un grup Black Lives Matter.

Conform ziarului de stânga The Guardian, „există îngrijorari că sute de persoane se mobilizează pentru a participa la un eveniment de „unitate patriotică” la statuia lui Winston Churchill din Westminster, sâmbătă dimineață, ca răspuns la protestele Black Lives Matter”

.Surse din cadrul poliției susțin că o decizie cu privire la strategia pe care o vor urma forțele de ordine va fi luată în următoarele 24 de ore. Un purtător de cuvânt al forțelor de ordine a declarat: „Suntem conștienți de o serie de proteste care trebuie să aibă loc”. Ken Marsh, președintele Federației de Poliție Metropolitană, a avertizat „În fața noastră e furtuna perfectă în acest weekend, avem proteste planificate și acum vin și Tommy Robinson și agitatorii săi”.