Potrivit MApN, acțiunea s-a desfășurat împreună cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene şi al Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE).

Potrivit unui comunicat de presă, antrenamentul a inclus misiuni de interceptare şi escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer şi F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor aliate şi partenere în sud-estul Europei.

„Participarea aeronavelor româneşti la acest tip de activităţi permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni şi contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune. Activităţile de instruire în comun cu partenerul american reprezintă un element-cheie în asigurarea interoperabilităţii şi a succesului în acţiunile militare comune, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea măsurilor de reasigurare şi sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, se menţionează în comunicatul MApN.

O altă acțiune militară de mare anvergură care ar fi trebuit să aibă loc în primele luni ale acestui a fost Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol.

Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar al NATO din acest an, programat să înceapă în aprilie şi care urma să se desfăşoare în şapte ţări europene a fost, însă, anulat din cauza pandemiei de coronavirus.

La acel moment, MApN a motivate astfel retragerea trupelor militare române de la acest exercițiu militar: „În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile Saber Strike, respectiv Swift Response, conectate Exercițiului Defender Europe 20. Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României”, potrivit agerpres.ro